Novom turističkom atrakcijom, otvorenjem Staze kroz krošnje u Zelenjaku, obilježen je 22. travnja, Dan planeta Zemlje

Jedinstvena Staza kroz krošnje dugačka je 125 metara, s najvećom visinom od pet metara. Duž staze nalazi se interpretacija biološke raznolikosti Zaštićenoga krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora.

Jedinstvena u Hrvatskoj

Staza ima i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda i ljuljačke, dok podnožje staze krase perunike. Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invalidnošću ugrađena je podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne tekstovi na pločama su na Brailleovom pismu.

– Staza kroz krošnje, zasad jedinstvena u Hrvatskoj, ovomu je poznatom biseru Zagorja, Zelenjaku, dodala vrijednost i doprinijela njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti – naglašavaju u Javnoj ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, koja je i dobila novac Europske unije za taj projekt.

Photo: Zagorje International

Investicija je to vrijedna 1,65 milijuna kuna. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Staza kroz krošnje izgrađena sa željom da se zaštićena područja u Krapinsko-zagorskoj županiji očuvaju, ali da se i pokažu ljudima i da im se prida odgovarajući turistički značaj.

Kolar: ‘Bog je posuo bisere’

– Ako prolazite deset dana kroz Zelenjak, svaki ćete dan imati drugačije emocije. Nije ni slučajno što je Mihanović ovdje spjevao Lijepu našu. Ovaj je prostor bogomdan. Bog je jednog čarobnog dana posuo bisere i tako je nastalo Zagorje, bajka na dlanu – rekao je župan na otvorenju Staze.

– Ovo je kraj koji je nama svima vrlo drag jer je jedini spomenik Lijepoj našoj, jedini spomenik našoj himni, obogaćen ovom stazom u krošnjama, ali i nečime što se zove ‘dođimo, upoznajmo, prošećimo našim krajem’ – poručila je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Photo: Zagorje International

– U aktivnostima koje provodimo vodi nas činjenica da smo u Krapinsko-zagorskoj županiji prvi među onima čija je zadaća raditi na očuvanju iznimnih bogatstava prirodnih vrijednosti naše županije. Od tuda i javljanje na programe kojima se ulaže u prirodnu baštinu, kao što je i ovaj biser Zagorja, značajni krajobraz Zelenjak, Risvička i Cesarska gora – istakla je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.