Uz Grad Zagreb, Krapinsko – zagorska županija jedina je hrvatska regija koja će u narednim mjesecima promovirati društvenu ekonomiju u Hrvatskoj

Činit će to kroz niz događanja o podizanju svijesti o društvenoj ekonomiji i to pod pokroviteljstvom i uz isticanje ESER vizualnog identiteta.

The European Social Economy Regions initiative (ESER), odnosno Inicijativa europskih regija društvene ekonomije, pokrenuta je 2018. i do danas se razvila u snažnu zajednicu dionika društvene ekonomije diljem Europe.

Izgradnja regionalnih mreža

ESER je dosad stvorio više od 100 novih regionalnih i lokalnih partnerstva društvene ekonomije bez dodatne financijske potpore Europske komisije. Jedinstveno regionalno znanje i stručnost ESER partnera rezultiralo je suradnjom i stvaranjem politika EU u području društvene ekonomije.

Ključni cilj ESER inicijative jest podizanje svijesti o društvenoj ekonomiji na regionalnoj i lokalnoj razini te izgradnja regionalnih mreža dionika društvene ekonomije. Kroz niz događanja i interaktivne debate značajno se doprinosi stvaranju politika EU u području društvene ekonomije.

Uvidjevši potrebu za jačanjem vidljivosti koncepta društvenog poduzetništva na svim razinama, nedostatak tržišta društvenog kapitala kao financijskih instrumenata, nisku razinu upravljačkog i poduzetničkog znanja i vještina te ovisnost o EU sredstvima, nisku razinu povjerenja u zadruge i druge oblike društvenog poduzetništva, Krapinsko – zagorska županija je na ove izazove odgovorila provedbom projekta Business Angels Impact Fund (BAIF).

Integracija financijskih izvora

– Shvativši važnost društvenog poduzetništva kao snažne konkurentske snage i prednosti te mogućnosti za sveukupni razvoj županije, jedna od ključnih aktivnosti u promociji društvene ekonomije je upravo projekt BAIF, usmjeren na integraciju financijskih izvora Poslovnih anđela i Europskog fonda za anđele, kako bi se osigurali kapaciteti za izgradnju i razvoj start-up tvrtki po načelima društvene ekonomije – pojasnili su u Županiji.

– Kako bismo dodatno osigurali vidljivost i promociju društvene ekonomije te projekta BAIF, ove smo se godine prijavili na otvoreni poziv za priključenje inicijativi ESER. Kandidatura je prihvaćena te je, uz Grad Zagreb, Krapinsko – zagorska županija jedina hrvatska regija koja će u narednim mjesecima promovirati društvenu ekonomiju u Hrvatskoj – kažu u Krapinsko-zagorskoj županiji.