U Krapinsko – zagorskoj županiji po prvi puta obilježen je Svjetski dan poduzetnica.

Susret zagorskih poduzetnica u Krapini organizirao je županijski Poduzetnički klub žena čija je predsjednica Snježana Leljak istaknula da se druženjem, umrežavanjem i razmjenom iskustva želi ukazati na važnost obrazovanja, usavršavanja, praćenja trendova i inovacija, važnost cjeloživotnog učenja.

Žene dominiraju u uslužnim djelatnostima

Detektirani su problemi svima poznati, i dalje udio žena na upravljačkim pozicijama u tvrtkama, znanosti, politici i poduzetništvu još uvijek nije ni blizu željenih 50 posto. Evidentna je još uvijek i razlika u plaćama između žena i muškaraca za isto radno mjesto, ‘stakleni strop’ kada su u pitanju visoke upravljačke pozicije, otežan pristup kapitalu….

– Svjetski dan poduzetnica obilježava se 19. studenog diljem svijeta jer poduzetnice žele ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću, a posebice se želi naglasiti potreba ohrabrivanja i podrške – rekla je u Krapini Snježana Leljak.

Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, izdvojila je podatak da je u Krapinsko – zagorskoj županiji oko 22 posto žena vlasnica, osnivačica ili direktorica tvrtki, dok ih je u obrtništvu više od 35 posto.

– Žene dominiraju u uslužnim djelatnostima. Često su žene te koje su manje plaćene, ali kad ste vi vlasnice svojih obrta ili tvrtki, raspolažete svojim vremenom, odlučujete i doprinosite rastu i gospodarstvu i općenito cijelom društvu – istaknula je Mihovilić.

U Krapini su muškarci podzastupljeni

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović aktivno se uključio u raspravu oko institucionalnog rješavanja pitanja produženog boravka djece u školi kao i popodnevnu smjenu u vrtiću.

– Grad nastoji riješiti ta pitanja, ali je ponekad problem ekonomske isplativosti zbog premalog broja djece, odnosno roditelja koji su za to zainteresirani. I ja sam ponekad u istim problemima jer žena radi u Zagrebu u bolnici, a moj posao iziskuje cjelodnevni angažman, pa bi produženi boravak djeteta u školi sve to olakšao, ali za sada se u Krapini za to nisu stvorili uvjeti – rekao je Gregurović.

Istaknuo je da je Grad Krapina primjer dobre prakse jer su u gradskim ustanovama i tvrtkama muškarci podzastupljeni spol.

– Na pozicijama gradskih pročelnika sve su žene. Od svih ravnatelja ustanova, od škola, vrtića, knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, pa čak i u komunalnom poduzeću sve su žene, a muškarci samo u vatrogastvu i vodovodu – naglasio je gradonačelnik.

Zagorske su poduzetnice zaključile da znanje, ulaganje i trud uvijek donose rezultate, ali da su im ponekad potrebni ohrabrenje, podrška i uvažavanje okoline.