Zagorski mlinci i štruklji imaju europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Krapinsko – zagorska županija raspisala je javni poziv za dodjelu potpora za poticanje proizvodnje Zagorskih mlinaca i Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji u 2023. godini.

Prijavu mogu podnijeti mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva i to trgovačka društva d.o.o. i j.d.o.o. i obrti sukladno koji mlince ili štruklje proizvode prema specifikaciji i certificirani su proizvođači i nositelji potvrde o sukladnosti proizvoda.

Bespovratne potpore

Župan Željko Kolar istaknuo je da zagorski mlinci i štruklji imaju europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, koja uz područje proizvodnje obuhvaća njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu očuvanu do danas.

– Jedina smo regija u Europi koja ima zaštićen cijeli meni, glavno jelo s prilogom i desert, puricu s mlincima i štrukle. Europska zaštita potrošaču jamči kupnju autohtonog proizvoda, a ovom mjerom bespovratnih potpora želimo povećati konkurentnost proizvođača na tržištu, a time i prepoznatljivost zagorskih mlinaca i štrukli kao tradicionalnih zagorskih proizvoda – poručio je župan Željko Kolar.

Prijavitelj, između ostalog, mora imati sjedište na području Krapinsko-zagorske županije, biti registriran najmanje godinu dana do trenutka podnošenja prijave, imati najmanje jednog zaposlenog u prethodnoj poslovnoj godini, imati podmirene obveze po osnovi davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava te ne smije biti u blokadi.

Za što možete dobiti potporu?

Namjena potpore odnosi se na kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje objekata za proizvodnju Zagorskih mlinaca ili Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji, kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje objekata za skladištenje sirovina i proizvoda, kupnju strojeva, opreme i alata za proizvodnju te kupnju gospodarskog motornog vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase do 12.000 kilograma za namjenu dovoza/odvoza sirovina i distribuciju proizvoda.

Potpora je namijenjena i marketinškim aktivnostima i ulaganju za izlazak na nova tržišta te za edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika. Proračunom Krapinsko -zagorske županije za dodjelu potpore osigurano je 40.000 eura.

Rok za podnošenje prijava za dodjelu bespovratne potpore je 25. kolovoza 2023., a prijava se podnosi putem odgovarajućeg obrasca uz koji se prilaže propisana dokumentacija. Prijava se podnosi isključivo putem pošte i to preporučeno u zatvorenoj omotnici. Detaljne upute s obrascima možete preuzeti na web stranici Krapinsko-zagorske županije, ovdje.