Grad Oroslavje ponudio je prijedlog odluke kojom se regulira odvoz i zbrinjavanje otpada u narednom razdoblju. No, od mještana očekuju primjedbe, savjete i prijedloge.

Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Oroslavja objavljena je na stranici proracun.hr, OVDJE. Na istoj internetskoj stranici Odluku možete i komentirati, odnosno uključiti se svojim prijedlozima u javno savjetovanje.

12,5 posto niža cijena

Kako je pojašnjeno iz Grada, dosadašnji način odvoza i zbrinjavanja otpada bio je daleko ispod standarda koje predviđa novi Zakon i prijedlog ove odluke. Sadašnja propisana cijena, fiksno mjesečno 74 kune i varijabilno pet kuna puta četiri odvoza mjesečno, iznosila je 94 kune na mjesec. Cijena predložena novom odlukom iznosit će fiksno 62 kune i varijabilno 10 kuna puta dva odvoza mjesečno, odnosno ukupno 82 kune na mjesec, što iznosi oko 12,5 posto nižu cijenu.

– Vezano za najvažniji dio, zaštitu okoliša, predloženi način odvoza i zbrinjavanja otpada pruža nadstandard nad dosadašnjim zato što se znatno smanjuje količina mješovitog otpada koji je završavao na odlagalištima – pojasnio je Kristijan Sojč, predsjednik Gradskog vijeća, na svom Facebook profilu gdje je pokrenuo javnu raspravu.

– Važno je znati da principi odvajanja otpada sukladno ovoj odluci postaju obaveza svih korisnika i osim prava i benefita, koje građani ovom odlukom ostvaruju, postoje i obaveze, odnosno posljedice za građane koji se ne pridržavaju ove odluke. Kontrolirat će se sadržaj spremnika u suradnji gradskih djelatnika i koncesionara, tako da će se nasumično odabirati spremnici, koji će se istresti na za to predviđene podloge prilikom preuzimanja sadržaja spremnika i video zapisom i zapisnikom će se utvrditi sadržaj. Za nepoštivanje odluke propisane su maksimalne zakonske kazne u iznosu 12 mjesečnih računa od 92 kune, odnosno 1104 kune po spremniku koji sadrži otpad koji nije namijenjen za taj spremnik. Kazne su predviđene i za odbacivanje otpada u prirodu – pojasnio je predsjednik Vijeća.

Korak naprijed u zbrinjavanju otpada

Samo nekoliko dana nakon što je na Facebooku objavio poziv Oroslavčanima da se uključe u savjetovanje, tijekom šetnje u prirodi snimio je tužne fotografije prirode zatrpane odbačenim smećem.

– Možda je najinteresantnija fotografija na kojoj se vide građevinski radovi gdje je prilikom iskopa zemlje na uređenoj zelenoj površini iskopan otpad star tko zna koliko desetljeća. Ako ‘naši stari’ nisu imali razumijevanja za problem s otpadom, to je jasan pokazatelj da mi moramo razmišljati drugačije – objavio je Sojč.

Savjetovanje o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada traje do 29. siječnja. Gradski prijedlog u cijelosti možete vidjeti OVDJE.