Krapina sve više ulaže u sport, a sportaši vraćaju rezultatima

Sportašice i sportaši, sportski klubovi i udruge s područja Krapine ove će godine na raspolaganju imati 250.000 eura.

Novac je to koji im je osiguran u proračunu Grada Krapine, a ugovor o dodjeli novca potpisali su gradonačelnik Zoran Gregurović i Saša Kundih, predsjednik Sportske zajednice Grada Krapine. Krapinska sportska zajednica taj će novac utrošiti na financiranje redovnog rada, programa i natjecanja. No gradonačelnik Gregurović ističe da to nije cjelokupni iznos koji Grad izdvaja za svoje sportaše i klubove.

Nova sportska dvorana

Značajne dodatne iznose za ulaganje u sport Grad je u proračunu osigurao i za gradnju nove i rekonstrukciju postojeće sportske infrastrukture.

– Najviše se ulaže u Sportsko rekreacijski centar u Podgori koji godinama kontinuirano obnavljamo. Rade se novi sadržaji, napravljeno je igralište s umjetnom travom, ali su uređeni i drugi sportski tereni. Osim ovih 250.000 eura, osigurali smo dodatnih 120.000 eura za izgradnju montažnih tribina uz novoizgrađeno igralište s umjetnom travom, a radovi su već u tijeku. S obzirom da to igralište najviše koriste djeca, tribine će omogućiti njihovim roditeljima da u udobnosti prate ono što se događa na terenu – rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović.

Grad je ove godine osigurao i 35.000 eura za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju nekadašnje kuglane, kojoj će se vratiti izvorna namjena. Kako je istaknuo Gregurović, plan je da se uređenje kuglane financira putem ITU mehanizma, kao i ostali sadržaji na Sportskom centru u Podgori.

– U proračunu je osigurano i 55.000 eura za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane. Trenutno na raspolaganju imamo samo sportsku dvoranu Srednje škole Krapina – dodao je Gregurović.

Poligon za golmane

Iz proračuna Grad će financirati i izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju rasvjete uz glavno nogometno igralište u iznosu od 4.000 eura, za izgradnju trim staza oko sportskog centra u iznosu od 25.000 eura te za malonogometno igralište u iznosu od 5.000 eura. Sportski centar u Podgori dobit će i nove svlačionice uz otvoreno rukometno igralište, za što je osigurano 30.000 eura, dok je dodatnih 15.500 eura predviđeno za uređenje poligona za golmane, koji će biti jedini takav poligon u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Još 16.000 eura bit će uloženo u izgradnju sunčane elektrane na SC-u u Podgori za što se već radi projekta dokumentacija.

– Sve te investicije iziskuju proširenje Sportskog centra pa smo za otkup zemljišta osigurali 35.000 eura. Moram istaknuti da razmišljamo i o rekreacijskim udrugama, poput planinara i izviđača, za čije smo aktivnosti izdvojili 20.000 eura. Grad Krapina redovito je pokrovitelj sportskih manifestacija za što je u proračunu predviđen iznos od 12.000 eura. Kada sve zbrojimo, dolazimo do uistinu značajnog iznosa koji je ove godine osiguran u gradskome proračunu za sport i sportske programe – zaključio je Gregurović.

Gradonačelnik je najavio uređenje poligona za golmane, jedinog takvog u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Foto: Grad Krapina)

Napomenuo je i da Grad iz godine u godinu značajno povećava iznose za ulaganje u sportsku zajednicu te pritom podsjetio da je na početku njegova mandata 2013. krapinska sportska zajednica iz gradskoga proračuna dobivala manje od 100.000 eura.

Sve je više sportaša

Značajno povećanje iznosa u velikoj je mjeri pridonijelo i masovnošću bavljenja sportom na gradskom području. Potvrdio je to Saša Kundih, predsjednik Krapinskog sportskog saveza.

– Bilježimo znatno povećanje članstva u klubovima i udrugama, a što je najbitnije raste broj djece uključene u sport. Najviše ih je u nogometu, zatim rukometu i košarci, a ističe se i Savate klub koji je u tri godine svojeg djelovanja okupio brojne mlade. Uredili su i svoju dvoranu, a sve to zahvaljujući podršci Grada Krapine – komentirao je Saša Kundih.

Predsjednik Sportske zajednice Saša Kundih kaže da im je prioritet rad s najmlađima (Foto: Grad Krapina)

Ulaganja u sport nisu donijela samo masovnost već i rezultate. Košarkaši su izborili drugoligaški rang, stolni tenis je u Sari Rivetti dobio državnu prvakinju i doprvakinju te novu reprezentativku, a nakon 37 godina oformljena je i muška seniorska rukometna momčad.

Od dobivenog iznosa čak 240.000 eura bit će usmjereno izravno sportu, sportašima i klubovima, dok je 10.000 eura rezervirano za trošak poslovanje Sportske zajednice, koja je zadužena za pripremu i provedbu javnog natječaja za dodjelu potpora.

– Imamo kvalitetni Pravilnik o dodjeli sredstava. Vodimo brigu o tome koliko koji klub ima ekipa u natjecanjima i posebno koliko radi s djecom jer nam je upravo rad s najmlađima najvažniji – zaključio je Kundih.