Mlada ste obitelj i želite se trajno nastaniti u Krapini, Grad će vam pomoći u sufinanciranju gradnje, kupnje, rekonstrukcije kuće ili stana te kamatu na stambeni kredit

Nova je to mjera koju je predstavio gradonačelnik Zoran Gregurović, a za koju je u proračunu osigurano 500.000 kuna. Ta će mjera, dodao je, biti trajna. Osim toga, Grad je u postupku realizacije projekta izgradnje POS-ovih stanova.

Jednokratno 35.000 kuna

Cilj je ove mjere demografska obnova, smanjenje iseljavanja i povećanja broja stanovnika na području Krapine. Njome su obuhvaćene mlade obitelji pod uvjetom da, između ostaloga, u svom vlasništvu nemaju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Kupljena nekretnina ili nekretnina koju grade treba im biti prva nekretnina za stanovanje.

Prva mjera je sufinanciranje gradnje obiteljske kuće, što će se bespovratno sufinancirati s 35.000 kuna, jednako kao i druga mjera sufinanciranja kupnje obiteljske kuće ili stana. Treća mjera je sufinanciranje kamate stambenog kredita u visini do 50 posto kamate tijekom pet godina, s maksimalno 750 kuna mjesečno. Četvrta mjera je financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor, gdje se može jednokratno dobiti 20.000 kuna – predstavio je Gregurović planirane mjere.

Javni poziv na ljeto

Javni poziv za ovu odluku bit će objavljen tijekom ljetnih mjeseci i otvoren do iskorištenja sredstava. Najavio je da je, ukoliko bude puno zainteresiranih, moguć i rebelans proračuna kojim bi se povisio predviđeni iznos od 500.000 kuna. Najavio je i kako će na ljeto pokrenuti postupak za izgradnju stambeno – poslovne zgrade u Krapini, a krajem godine bit će objavljen i javni poziv za izgradnju POS-ovih stanova.

– Ovo su mjere kojima želimo poboljšati stanogradnju i zadržati mlade. Svjestan sam da sredstva koja će se dodjeljivati sigurno neće biti prevaga za njihovu odluku, ali će im možda pomoći da ipak ostanu u Krapini – kaže Gregurović.

Detaljne uvjete za sufinanciranje rješavanja stambenog pitanja u Krapini pogledajte u galeriji.