Nakon što je završena izgradnja Dječjeg vrtića Ivančica, Općini Lobor EU je naknadno odobrila 1.289.434,29 kuna.

Tim će odobrenim iznosom Općina smanjiti svoje kreditno zaduženje za 50 posto, a kako je pojasnila načelnica Ljubica Jemrbih, i preostalih 50 posto moglo bi financirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Predan zahtjev i za preostali iznos

Dječji vrtić Ivančica u Loboru jedna je od najvažnijih i najvećih investicija u proteklih nekoliko godina. Kapaciteti su popunjeni, a djeca i roditelji zadovoljni što je ujedno i najveća pohvala projektu. Vrijednost izgradnje iznosi nešto manje od 10 milijuna kuna, od čega je 7,4 milijuna kuna sufinancirano iz Programa ruralnog razvoja, a ostatak sredstava osigurala je Općina iz kreditnih zaduženja. Sada će se to zaduženje smanjiti jer će 50 posto općinskih troškova sufinancirati Europska unija s 1.289.434,29 kuna.

– Ova sredstva su nam itekako dobrodošla. Zahvaljujući tome, smanjit ćemo svoje kreditno zaduženje za visinu dobivenih sredstava. Ukupno sufinanciranje Europske unije iznosit će 50 posto naših ukupnih troškova, a financiranje preostalih 50 posto možemo zatražiti od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Zahtjev za nadoknadu sredstava već smo predali i u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te čekamo prvu kontrolu, nakon toga i odluku o projektu – rekla je načelnica Ljubica Jembrih.

Pet europskih projekata

Tako bi se u konačnici cijela investicija izgradnje vrtića mogla pokriti sredstvima s nacionalne razine, odnosno sredstvima Europske unije. S obzirom da izvorni proračun Općine iznosi pet milijuna kuna, a izgradnja vrtića je velika i skupa investicija, ova sredstva su svakako značajna.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih naglasila je da je Program ruralnog razvoja iznimno važan za manje općine s malim proračunom

Pohvalivši Program ruralnog razvoja, načelnica Jembrih istaknula je kako je on značajan za sve manje općine s malim proračunom.

– Za sada imamo pet europskih projekata i u svakom projektu imamo svoj dio sufinanciranja gdje se i kreditno zadužujemo, a upravo zahvaljujući ovom programu koji pokriva naš udio u financiranju projekta moći ćemo normalno nastavimo raditi na svemu što je potrebno općini i stanovnicima – zaključila je načelnica Jembrih.