Od 1. siječnja ove godine sve usluge oko ukopa pokojnika na Gradskom groblju Zabok obavlja tvrtka Plavinka.

S početkom godine ova gradska tvrtka, za koju je Grad donio odluku da će upravljati grobljem, donijela je Opće uvjete isporuke komunalne usluge ukopa pokojnika prema kojima sve vezano uz ukop vaših najmilijih obavljate i ugovarate na jednome mjestu, isključivo s Plavinkom.

Ljeti ukopi do 18 sati

Direktorica Sonja Horvat pojasnila je da su administrativni poslovi za obitelj preminuloga sada pojednostavljeni upravo zato što obitelj sve dogovara na jednom mjestu. U Plavinki se prijavljuje smrt, podnosi se zahtjev za ukop pokojnika i račun za sve usluge ispostavlja Plavinka. Ukoliko za pokojnika nemate grobno mjesto, ono će vam dodijeliti Plavinka, koja je donijela i novi cjenik usluga.

– Novost je da se korištenje rashladne komore do sada plaćalo po satu, što je bilo dosta skupo, pa smo odlučili da se komora za pokojnike koji se ukapaju na zabočkom groblju plaća jednokratno, po ukopu. Za one koji će koristiti rashladnu komoru, ali će pokojnika ukopati na nekom drugom groblju, ta će se usluga plaćati po danu – pojasnila je Sonja Horvat.

Cjenik grobljanskih usluga, koji možete vidjeti OVDJE, obuhvaća naknade za dodjelu grobnog mjesta, godišnju grobnu naknadu i grobljanske usluge, prihvat pokojnika u mrtvačnicu, upotrebu mrtvačnice, korištenje rashladne komore, ukop pokojnika…

– Plavinka sada organizira sve oko ukopa i sve se vodi kod nas, organizacija, financije, grobne naknade, očevidnici – dodala je Horvat.

Termin ispraćaja i ukopa određuje se redosljedom podnošenja zahtjeva za za ukop prema raspoloživim terminima. Ispraćaj i ukop obavljaju se radnim danom od ponedjeljka do petka između 10 i 16 sati od 1. listopada do 31. ožujka. Ostale mjesece u godini, od 1. travnja do 30. rujna ispraćaji su između 10 i 18 sati.