U utorak su posljednji puta u ovom sazivu zasjedali vijećnici Općine Krapinske Toplice

– Bila mi je čast proteklih osam godina služiti svim stanovnicima općine. Ponosan sam što sam mogao sudjelovati u kapitalnim projektima kao i na svemu onome što nije toliko vidljivo, a bit će važno za ostvarenja u skoroj budućnosti. Radi se o silnoj dokumentaciji za prijavu projekata na razne natječaje koji su u najavi, a za ostvarivanje prava na sufinanciranje važno je imati projekte spremne na razini građevinske dozvole – zahvalio se načelnik Ernest Svažić, kojem sada predstoji borba za mjesto župana.

Milijunska ulaganja

Ulaganje u uređenje i izgradnju prometnica u milijunskim iznosima, briga za mlade od predškolskog razdoblja do studija, priprema projekata koji će se realizirati u narednom razdoblju, neki su od glavnih dijelova Izvješća o radu načelnika za drugu polovicu prošle godine. Bila je to i središnja točaka posljednje sjednice Općinskog vijeća.

– Izvršeni su radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta u iznosu od 2,9 milijuna kuna na ukupnoj dužini od 4.400 metara. Ugovoreni su i novi radovi vrijedni 2,3 milijuna kuna. Započeti su i radovi na izgradnji vodovodne mreže, a dovršeni su radovi na sanaciji klizišta Polanščak u naselju Hršak Breg – naglasio je, između ostalog, načelnik Svažić.

Ernestu Svažiću ovo je posljednji mandat načelnika Općine. Sada se kandidirao za župana

U izvješću je naveo i da je nastavljeno sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Maslačak Krapinske Toplice, sukladno osiguranim sredstvima u proračunu Općine, a sufinanciran je i prijevoz za učenike srednjih škola.

– Uz 44 stipendije za učenike u mjesečnom iznosu od 300 kuna, studente u iznosu od 600 kuna i nadarene studente u iznosu od 700 kuna, Općina je financirala i redovnu djelatnost Općinske knjižnice i rad Sportske zajednice – dodao je Svažić.

Projekti, analize, planovi

Izrađena je Analiza sustava civilne zaštite i Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za 2021. godinu, a Stožer redovno razmatra stanje sigurnosti vezano uz pandemiju COVID-19. Nastavlja se i sufinanciranje rada Turističke zajednice područja Srce Zagorja sa sjedištem u Krapinskim Toplicama koja je proglašena za Europsko područje sporta za 2021.

Od projekata prijavljenih na natječaj, načelnik Svažić je izdvojio uređenje Poučne šumske staze do kapelice sv Marije Magdalene vrijednosti 700.000 kuna te projekta zaštite arheološkog nalazišta Zašat u vrijednosti od 385.000,00 kuna. Sklopljen je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz programa ZAŽELI u iznosu od 926.350 kuna.

Pomoć gospodarstvenicima

Općinsko vijeće prihvatilo je i novi prijedlog pomoći lokalnom gospodarstvu koje trpi posljedice u poslovanju zbog epidemije koronoavirusa. Predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić podsjetio je da je radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije prošle godine Općina donijela odluku kojom su svi obveznici komunalne naknade oslobođeni od plaćanja četveromjesečnog, jednog obroka komunalne naknade za 2020. godinu.

Porezni obveznici godišnjeg poreza na korištenje javnih površina za postavljanje kioska oslobođeni su obveze plaćanja poreza za razdoblje u kojem su kiosci bili zatvoreni, kao i mjesečne naknade za zakup javnih površina za postavljanje kioska. Također, bila su osigurana sredstva za interventni fond te je pomoć dodijeljena općinskom Udruženju obrtnika za pomoć obrtnicima. Novom odlukom pomoć se nastavlja.

– S obzirom da se i pandemija nastavlja, Općinsko vijeće Krapinskih Toplica je donijelo odluku o oslobađanju od plaćanja jedne rate komunalne naknade za sve fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Općine – pojasnio je predsjednik Vijeća Zvonko Očić, koji sada kandidira za načelnika Toplica.

Predsjednik vijeća Zvonko Očić, koji sada kandidira za načelnika, istaknuo je važnost pomoći lokalnim gospodarstvenicima

Općini Krapinske Toplice upućena je i zamolba Udruženja obrtnika za pomoć i u ovoj godini, kao i zamolba Krapinsko-zagorske županije.

– Donijeli smo odluko i o oslobađanju poduzetnika od plaćanja godišnjeg poreza za korištenje javnih površina za postavljanje kioska kao i mjesečne naknade za vrijeme u kojem zbog pandemije nisu u mogućnosti poslovati – rekao je Očić.

Koronavirus smanjio prihode

Na sjednici Općinskog vijeća rečeno je i da je u protekloj godini Općina ostvarila 17,6 milijuna kuna prihoda i primitaka. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prihodi od poreza manji su 26 posto, a porez na dohodak manji je 18 posto. Ukupni rashodi i izdaci proračuna u prošloj godini iznose 16,4 milijuna što je u odnosu na planirana sredstva ostvarenje od 73 posto.