Iako je vrijeme adventa, u Zaboku se nastavljaju svi započeti radovi. Vrijeme je idealno, pa se očekuje i da će sve biti dovršeno u roku u kojem je i planirano.

U tijeku su radovi na uređenje parka kod Trga Dragutina Domjanića. Park se rekonstruira i oprema. Trenutno su aktualni hortikulturni radovi i opremanje Trga urbanom opremom.

Spomeničko područje

Slijedi betoniranje pješačkih staza vodopropusnim-drenažnim betonom. Vrijednost ovih radova istih iznosi 756.304,31 kuna. Planirani završetak radova je krajem godine.

Prema projektu, preuredit će se postojeći park, zamijeniti dotrajala urbana oprema, napraviti nove pješačke staze, zasaditi bilje, premjestiti suvišne instalacije i prometna signalizacija.

Spomenik stradalima u 2. svjetskom ratu, koji se nalazio ispred crkvenog Trga sv. Jelene je uklonjen i bit će premješten i postavljen u preuređeni park. U njemu će sad biti dva spomenika, onaj palom borcu koji se već tamo nalazi, ali i onaj koji će biti premješten s prostora ispred crkve.

Zone sjedenja s pogledom na grad

– Koncept parka bazira se na nekoliko osnovnih zamisli: vijugava staza s proširenjima za sjedenje i postav spomenika. Staza je odvojena od pločnika, a na četiri se mjesta priključuje na postojeći pločnik. Na tri se mjesta širi kako bi se dobio prostor za boravak. Formirano je spomeničko područje i taj dio je intenzivno ozelenjen i sjenovit, što odgovara karakteru spomenika izrađenog od grubog priklesanog sivog kamena. Bit će tu mirne i zasjenjene zone sjedenja s pogledom na grad. U središnjem dijelu uređuju se travnate površine za sjedenje i ležanje. Forma parka i staze je slobodna – pojasnili su u Gradu.

– Postojeći spomenik na trgu pred crkvom pažljivo se razgradio, uz prethodno dokumentiranje i numeriranje pojedinih elemenata kamena i oznaka. Na novoj lokaciji postavlja se temelj na kojem se ponovno zida spomenik, identičan, kao faksimil postojećeg spomenika – dodali su.

Pruga, peron, cesta

Oko oko 4,7 milijuna kuna vrijedni su radovi na rekonstrukciji željezničkog stajališta u Dubravi Zabočkoj željezničke pruge Zaprešić-Čakovec. Uređuje se peron dužine 160 m i visine 55 cm iznad tračnica, gradi parkiralište i uređuje okoliš. Bit će osiguran i pristup osobama smanjene pokretljivosti.

Rampa za pristup peronu osoba smanjene pokretljivosti smještena je paralelno uz peron i sastoji se od tri kosine dužine šest metara. Parkirališno mjesto za invalidne je smješteno najbliže pristupnoj rampi. Investitor ovog projekta je tvrtka HŽ Infrastruktura.

U sklopu rekonstrukcije željezničkog stajališta Grad je asfaltirao pristupnu cestu. U tijeku je uređenje 45 metara nogostupa. Vrijednost radova iznosi 90.000,00 kuna.

Proširenje i semaforizacija

Radovi su i na raskrižju Ulice Matije Gupca, Ivana i Cvijete Huis i Đačkog puta. Riječ je o izvanrednom održavanju i dopuni semaforizacije raskrižja.

Radovi obuhvaćaju korekcije lukova od velikih betonskih rubnjaka kako bi autobusi mogli  neometano iz Ulice Matije Gupca skrenuti u Đački put i obrnuto. Postavit će se i nove LED lanterne sa sinhronizacijom zbog lakšeg izlaska hitne službe i vatrogasaca.

Vrijednost projekta je 600.00,00 kuna. Grad Zabok sudjeluje s 400.000, dok preostalih 200.000,00 kuna sufinancira Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije.