Svake prve subote u mjesecu na glavnom zagrebačkom trgu okupljaju se Vitezovi bezgrešnog srca Marijina, kleče i mole se.

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjenog katoličkom muškarcu na kojem, između ostaloga, piše da ‘portal pokušava reafirmirati u današnje vrijeme itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti’.

Muškarci ne trebaju razmišljati, samo žene?

Novinarka Provjerenog Nove TV Danka Derifaj razgovarala je s moliteljima i svećenikom koji je predvodio molitvu, istražila njihove motive i pozadinu cijele priče.

– Mnoge ženske osobe nisu svjesne kada se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca – rekao je pater Božidar Nagy za Provjereno.

Na pitanje zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, Nagy je odgovorio: ‘Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje’.

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjenoga katoličkom muškarcu. John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, nije htio komentirati inicijativu kao ni Krunoslav Puškar, glavni urednik portala Muževni budite.

S moljenja krunice na Trgu bana Jelačića u prosincu 2022. (Photo: Marko Lukunić/PIXSELL)

– To je jedan molitveni pokret koji je krenuo iz Poljske i širi se po cijelom svijetu. Došao je i do nas otprije četiri mjeseca, barem ovdje u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj. Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele – rekao je Nagy.

Na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca, poručio je da su to temelji ljudskih prava.

– Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se temelji na Božjim pravima – dodao je.

Molitveni pokret dolazi iz Poljske kao i Zaklada Ordo Iuris, čiju je podružnicu u Hrvatskoj prije četiri godine osnovao Vice Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare. Katolička Crkva u Hrvatskoj zasad nije javno komentirala muškarce molitelje.

Cijelu reportažu Provjerenog Nove TV možete pogledati OVDJE.