Jedini živi svjedok Seljačke bune od prosinca je u novom zaštitnom ruhu.

Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici nakon 60 godina dobila je nove, modernije obruče, koji stablu neće činiti štetu. Mjere održavanja i njege stabla provodi Javna ustanova Zagorje zeleno u suradnji s tvrtkom Urbani šumari.

Prirodna rijetkost, spomenik prirode

Radi sprečavanja širenja truleži, stablo se tretira s preparatom na bazi gljive Trichoderma harzianum koje zaustavlja djelovanja gljiva truležnica i prodiranje truleži u drvno tkivo. Preparat podiže i imunitet stabla, potiče razvoj prirodnih antibiotika unutar stabla i pospješuje razvoj korijena, čime stablo postaje stabilnije i lakše se opskrbljuje hranjivima i vodom iz tla.

U prosincu prošle godine, Gupčeva je lipa dobila nove obruče, modernije od prijašnjih, koji su sigurniji za deblo i neće stvarati štetu. Stari su obruči tokom godina urasli u deblo, pa ih na nekim manjim dijelovima nije bilo moguće odstraniti.

Gupčeva lipa u novom ruku, s novim obručima koji neće štetiti stablu (Photo: zagorje-priroda.hr)

– Novi sustav stabilizacije sastoji se od sajli i drvenih podmetača kako bi se spriječilo ponovno urastanje metala u koru. Sustav je podesiv, pa će se sajla moći podešavati kako će stablo rasti i širiti se – kažu u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima priode Krapinsko – zagorske županije.

Gupčeva lipa visoka je devet metara, opseg debla iznosi 4,90 metra, prsni promjer 1,57 metara. Starošću i dimenzijama, karakterističnim izgledom, impozantnim granama i izbojcima, lipa predstavlja prirodnu rijetkost. Proglašena je spomenikom prirode 1957. godine.