Jedinstveno: Zagorski cucek bit će trofej za najljepšeg psa!

Osim 400 pasa svih pasmina, prvi put u povijesti bit će promoviran i autohtoni Zagorski cucek.

Na CAC nacionalnoj izložbi u Zaprešiću, prvoj izložbi pasa svih pasmina ikad organiziranoj u Zaprešiću i jednoj od najvećih u Zagrebačkoj županiji, upoznat ćete i domaćeg cucka. Doduše, nepoznatih genetskih kombinacija, ali jedinstvenog i autohtonog.

Nova tradicijska igračka

Zagorski cucek bit će trofej, jedinstvena nagrada za najljepše pse ovogodišnjeg Dog Showa, koji na terenima kod Westgate Cityja 16. ožujka organizira Kinološko društvo Zaprešić. Jedinstvenu nagradu, prvog psa izrađenog po uzoru na tradicijske igračke naših krajeva, osmislila je Manuela Lulić Galović, članica KU Zaprešić i nagrađivana uzgajivačica iz Pušće. Zagorski cucek oživljen je u radionici tradicionalnih igračaka Gorana Lendreca u Donjoj Stubici.

Foto: KU Zaprešić

Prvi put u povijesti u Zaprešiću će se održati ovakva priredba, na njoj će biti izložen rekordan broj od gotovo 400 pasa, a njihovi vlasnici dolaze iz više od 10 europskih država, Finske, Belgije, Ukrajine, Mađarske, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Pse će suditi i ocjenjivati sedmero sudaca iz Italije, Irske i Hrvatske. Među sucima su dvojica koji su bili vlasnici i uzgajivači, odnosno suvlasnica pasa najveće i najstarije svjetske izložbe pasa, Cruftsa u Birminghamu.

Na izložbi će se moći vidjeti i neke vrlo rijetke pasmine, poput pasa s najdužim ušima na svijetu, američkih goniča rakuna, peruanskih bezdlakih pasa, koji su pod zaštitom UNESCO-a, i drugi. Paralelno s ovom, na istom prostoru održat će se i dvije specijalne izložbe hrtova i retrivera.

S prošlogodišnje IV. Specijalne izložba VIII. i IX. FCI grupe Kinološke udruge Zaprešić (Foto: KU Zaprešić)

– Većini će izlagača upravo naša izložba biti najbolja uvertira za najvažniji ovogodišnji kinološki događaj na planetu, Svjetsku izložbu pasa koja će se krajem travnja po prvi put u povijesti organizirati u Hrvatskoj, u Zagrebu – ističu u Kinološkoj udruzi Zaprešić.

A za Zagorskog cucka, kaže njegova ‘uzgajivačica’ Manuela Lulić Galović, nije isključeno da će oko imena i podrijetla pasmine još biti sporova u kinološkom svijetu…