Na snazi: Zbog napuštanja životinje u zatvor!

Danas su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i  pozitivne promjene u zaštiti životinja.

Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Veće su kazne i za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja: kazna zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći i sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina.

– Iznimno smo zahvalni Ministarstvu što je prihvatilo naše prijedloge i time napravilo povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će pozitivno odjeknuti svugdje u svijetu. Cilj nam je bio uvrstiti odredbe koje će djelovati preventivno i sada je važno da svi djelujemo kako bi se i provodile u praksi – komentirali su Prijatelji životinja.

Kazna zatvora zbog napuštanja životinje je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je životinja zbog toga uginula (Foto: Pixabay)

Građani više neće trebati čekati hoće li veterinarska inspekcija reagirati na prijavu napuštanja, već onoga tko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji, što će ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja.

– Ujedno će odvratiti ljude od napuštanja životinja jer znaju da time riskiraju zatvorsku kaznu. Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novca, vremena i znanja za dugogodišnju skrb o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće – dodaju Prijatelji životinja.