Njemački turist ignorirao je upozorenja i poveo psa u šetnju zahtjevnim terenom NP Paklenica. Pas je ozlijedio šapu i dehidrirao

Na ulazu u Malu Paklenicu 22. srpnja djelatnici Nacionalnog parka upozorili su ga da je teren zahtjevan i pretežak za psa od 55 kilograma. No vlasnik se oglušio na dobronamjerni savjet i psa pasmine Leonberger poveo u avanturu.

Ozlijedio šapu i dehidrirao

Na divljoj stazi, srećom samo kilometar od ulaza, pas je ozlijedio šapu, a do dolaska HGSS-a je već i dehidrirao. Vlasnik se s njim sklonio u hladovinu pokušavajući ga barem tako rashladiti.

HGSS-ovci su psa stavili u nosila i odnijeli ga do parkirališta (Foto: HGSS Zadar)

– Paklenica je pretežak teren za psa od 55 kilograma. Nisu došli daleko, kilometar od ulaza u kanjon su nas čekali u hladu. Međutim, radi se o kilometru divljeg terena. Pas nije izdržao zahtjevni teren kanjona – ispričao je za 24sata pročelnik zadarskog HGSS-a Šime Sorić.

Turist je u pomoć zvao vlasnicu apartmana kod koje je gost, a ona je obavijestila HGSS. U dežurnom timu bili su dečki iz Zadra i Koprivnice. Psa su prenijeli UT 2000 nosilima do parkirališta. Kažu da je pas dobro te ponovno upozoravaju za Malu Paklenicu.

Životinje nisu imune!

– Ljudi kada čuju Mala Paklenica pomisle kako je teren pristupačniji od onoga u Velikoj Paklenici, ali je obrnuto. Velika je prohodnija, a teren u Maloj je divlji i bez zidanih staza pa se ovakve stvari često događaju – upozorio je Sorić.

Na sreću, pas je sada dobro (Foto: HGSS Zadar)

– Najčešće akcije spašavanja nakon padova u ljetnom razdoblju upravo su dehidracija i umor zbog vrućina. Na takve uvjete nisu imune niti životinje – upozoravaju HGSS-ovci.

Kažu da su, uz spašavanje i pomoć ljudima, često u situaciji da ih pozivaju da spašavaju životinje. Na popisu odrađenih akcija Stanice Zadar, uz mačke i pse tu su još i krave, konji, ovce, koze, svinje, jedan orao, bjeloglavi sup, zmije…