Oni su apsolutno nezamjenjivi. S lakoćom lociraju čovjeka ispod ruševina, bez obzira na dubinu i prepreku. Oni su potražni psi

Psi imaju 10.000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su čovjekovi najbolji prijatelji kolege u kriznim situacijama Zato su potražni psi, koji su u sastavu potražnog tima, iznimno važni u radu operativnih snaga sustava civilne zaštite i nezamjenjivi su u akcijama spašavanja.

Spašavaju živote bez naknade

Međunarodna krovna organizacija za rad potražnih pasa The International Search and Rescue Dog Organisation (IRO) je 2008. godine proglasila Međunarodni dan potražnih pasa, koji se od tada obilježava svake godine zadnju nedjelju u travnju.

Potražni timovi spašavaju živote unesrećenih u urbanim područjima kad se dogode potresi, eksplozije i katastrofe velikih razmjera. Tijekom potražnih akcija u ruševinama, apsolutno su nezamjenjivi. S lakoćom lociraju mjesto na kojem se nalazi osoba, bez obzira na dubinu i prepreke koje se nalaze između njih i žrtava i mogu pretražiti 1000 četvornih metara ruševine za samo 20 minuta.

Foto: Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa

Kada je 26. studenog 2019. potres magnitude 6.4 prema Richteru pogodio je Albaniju, Hrvatska je poslala tim za traganje i spašavanje u ruševinama, 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i osam potražnih pasa za spašavanje.

Potražni psi bili su angažirani i nakon razornog potresa u Petrinji. Na terenu je radilo 18 potražnih pasa HGSS-a koji su locirali šest zatrpanih osoba.

Foto: Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa

– Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama, a za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom periodu – kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Kad odrade sve svoje zadaće, naši mali prijatelji znaju se i zabavljati. Ovo je potražni pas Gizmo sa svojom Nikom nakon odrađenih zadaća.