Lamar, Tya, Colt, Ramos, Witch, Smash i Tamos su psi koji su među prvima poslani u centar Petrinje ne bi li pronašli ljude zatrpane u ruševinama

Poseban vatrogasni tim K9 zagrebačkog DVD-a Prečko unazad dvije godine vodi obuku za vatrogasce i njihove potražne pse. Neki psi su već bili u Petrinji i Albaniji nakon potresa, a sada su na obuci nove generacije, piše 24sata.

Pas ‘radi’ njuškom

Ivana PopovićTomislav Zdenčar i Gorana Smoljenović, članovi su K9, posebnog tima DVD-a Prečko. Unazad dvije godine posvetili su se obučavanju potražnih pasa za ruševine i šume.

Iza sebe imaju višegodišnje iskustvo, što u radu sa psima, što u obuci pasa spasioca, a svoje znanje odlučili su implementirati na ostale vatrogasce i njihove pse. Unazad samo godinu dana, zbog situacije s potresima, interes vatrogasaca znatno je porastao pa im na obuku sa psima dolaze iz svih dijelova Hrvatske.

(Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

– Jako nam je bitno da trening radimo na novim lokacijama. Ne možemo u neku ruševinu doći više puta, jer pas onda već nauči koja su skrovišta i više ‘ne radi nosom’ nego zna napamet. Ovdje su sad početnici, psi u srednjem i naprednom stadiju prema kojima određujemo zadatke. Lakše nam je imati miješani trening jer kraće traje i svaki pas uspije proći barem dvije vježbe. Za početnike postavimo što jednostavniji zadatak, dok naprednijima teži – govori Ivana Popović.

Teže je obučiti vodiča nego psa

– Psi u jednoj vježbi moraju po njuhu pronaći nekoliko ljudi, odnosno markiranata koje smo prethodno sakrili. Nakon što obave svoj zadatak, dobiju zasluženu nagradu. Neki više vole igračke, dok drugi neku mesnu deliciju koja im nije na svakodnevnom jelovniku. Naravno, tu smo i mi koji nakon svakog zadatka glasno bodrimo naše tragače – ispričala je Ivana.

Stara vojarna kod Karlovca, napušteni ruševni objekt, savršen je teren za obuku potražnih pasa. Desetak njih nestrpljivo je čekalo svoj red za vježbu. Tijekom treninga  samo jedan pas ulazi u zgradu i prema naputku vodiča po njuhu traži markirante. Kada ih pronađe, zalaje nekoliko puta i nastavi tražiti ostale.

(Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Samo po govoru tijela njegova vodiča pas zna što mu je činiti. Ovdje su riječi suvišne, a Ivana priznaje da je najteže obučiti vodiče, objasniti im da psi nisu ljudi i ne razumiju što pričamo, već da se treba bazirati najviše na govor tijela. Psu je to lakše razumjeti.

Nakon svakog uspješno obavljenog zadatka, iz zgrade se zaori glasno bodrenje. Vesela njuškica izlazi iz zgrade sa svojom nagradom.

Psi vježbe obožavaju

– Iako ne postoje određene pasmine, ovčari i lovački psi su možda najbolji za ovaj posao jer imaju izraženiji njuh. Najbitnije je da pas nije agresivan, ali ni preplah. Neke problemčiće u ponašanju, poput toga da se pas nekad ne odazove na prvu, možemo riješiti kroz obuku. Dosad smo obučili više od dvadeset pasa spasioca, a vjerujem da ćemo i puno više. Nije lagano, jer je potrebno puno strpljenja. Ne obučavamo samo pse nego i njihove vodiče, jer su oboje ključni. Jedno bez drugog naprosto ne ide – govori Ivana.

– Poslije treninga, psi spavaju kao bebe. Budu dosta umorni, ali to je znak da smo trening odradili kako treba i da su psi iskoristili sav svoj potencijal – zaključuje Ivana.

(Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Prisjetila se i dolaska pasa tragača u Petrinju nakon potresa. Kaže, iako su psi inače uvijek razigrani, po dolasku na potresom razrušeno područje bili su izuzetno mirni i ozbiljni.

– Kao da su znali da je sada situacija ozbiljna i tako su se ponijeli, iako su se prvi puta našli u realnoj situaciji za koje ih obučavamo godinama – ispričala je za 24sata vatrogaskinja zagrebačkog DVD-a Prečko i trenerica pasa Ivana Popović.