Proslavimo blagdane u miru i ljubavi, a ne kao barbari!

‘Mir i dobro’ akcija je Ministarstva unutarnjih poslova koja se provodi već 27 godina s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Pirotehnička sredstva nisu igračke! Nisu bezazlena za ljude, a plaše i negativno utječu na životinje u prirodi, ali i na naše kućne ljubimce. Proslavimo blagdane i miru i ljubavi, a ne barbarski!

Ako baš morate, budite obzirni!

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede.

– Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško. Pirotehnika kategorije F2 smije se koristiti samo na otvorenom prostoru te ako u blizini nema osoba i objekata, u periodu od šest dana u godini i smiju je koristiti samo punoljetne osobe – ističe Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Ne želite da se ovo dogodi vašem djetetu!

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Budite odgovorni, ne bacajte petarde!

Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb napominje da pirotehnička sredstva nisu igračke, a u najčešće ozljede spadaju rastrgnuća tkiva te ozljede šake, ruke ili lica.

– Eksperimentiranje s pirotehnikom je uistinu opasno. Ozljede mogu biti površne, ali i teške te kao posljedicu mogu ostaviti trajni invaliditet. Ukoliko se ozljeda dogodi, ohladite mjesto, pokrijte sterilnom gazom i uputite se prema zdravstvenim ustanovama – savjetuje dr. Barčot.

Vatromet kod životinja izaziva zbunjenost, tjeskobu, strah, stres i paniku, pa i smrt. (Foto: argos.hr)

Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu na životinje, što bi se novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja napokon moglo promijeniti, navili su iz MUP-a.

– Ne koristite pirotehnička sredstva dok ste mladi i dok ne znate sigurno rukovati s njima. Kazne su velike, ali ništa ne može nadomjestiti zdravlje koje može vrlo lako biti narušeno. Budite odgovorni, a mi ćemo se pobrinuti da budete sigurni – poručio je Nikola Turkalj, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite.