Želite male, slatke, pufaste pse? Da biste bili ‘in’, ali ne želite platiti psa s rodovnicom, pa kupite preko oglasa jer su ‘jeftini’? Evo vam kako ti psići žive, gdje se kote i kako im žive majke.

Na području Zagrebačke županije inspekcija Državnog inspektorata i policija u četvrtak su spasili 15 štenaca u tipu pudla i patuljastog špica, pomeranca. Okotili su se u stanu u neprimjerenim uvjetima, a takav su imali i život.

Bolesni, iscrpljeni, spavali u govnima

Dolaskom u stan osobe koja, naravno, nije imala registriranu uzgajivačnicu pri HKS-u niti je bila upisana u ionako smiješan registar za uzgoj Ministarstva poljoprivrede, inspekcija i policija zatekli su pse u lošim uvjetima, a neki od njih su bili u lošem zdravstvenom stanju.

– Štenci koji su bili namijenjeni za prodaju, njih 15, zbog neprimjerenih uvjeta držanja privremeno su oduzeti i smješteni u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, Dumovec. Nekoliko pasa zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je smješteno u veterinarsku ambulantu te su stavljeni na terapiju. Preostali psi dobrog su zdravstvenog stanja, ali su pod stalnom veterinarskom skrbi – izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Ovako se o psićima brinu štanceri kojima je jedina ljubav – novac (Photo: DIRH)

– Jučerašnjem inspekcijskom nadzoru prethodile su višednevne pripreme u kojima su inspektori otkrili i detaljno pripremili akciju koja je, uz sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti, imala prvenstveno za cilj zaštitu zdravlja životinja i njihovu dobrobit – pojasnili su.

Niti cijepljeni, niti mikročipirani

Utvrdili su i kako ista osoba posjeduje i dva psa koje nije cijepila protiv bjesnoće u propisnom roku, a uvidom u bazu Lysacan, Upisnik cijepljenja pasa protiv bjesnoće, utvrdili su da postoji još 30 pasa na ime te osobe, ali oni nisu zatečeni u stanu niti su u propisanom zakonskom roku odjavljeni.

Nekoliko pasa je zadržano u veterinarskoj ambulanti na liječenju jer su u lošem stanju (Photo: DIRH)

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata podnijet će optužni prijedlog Prekršajnom sudu za počinjene prekršaje. Rješenjem je naređeno i provođenje preventivnog cijepljenja protiv bjesnoće te odjava pasa koji višu nisu u posjedu te osobe. Tržišna inspekcija je, pak, Prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog s prijedlogom za oduzimanje imovinske koristi.

– Državni inspektorat poziva građane, ako se odluče za kupovinu kućnih ljubimaca, da ih ne kupuju od ‘uzgajivača’ koji nisu registrirani za uzgoj, s obzirom na to da se uglavnom radi o preprodavačima koji nekontrolirano razmnožavaju kućne ljubimce s ciljem ostvarivanja nelegalne dobiti. Takve su životinje najčešće dvojbenog podrijetla, nerijetko dolaze iz zemalja iz okruženja iz kojih su nelegalno ušli na područje EU te su upitnog zdravstvenog statusa, nisu cijepljeni niti su mikročipirani – upozorava DIRH.

Svakom kupovinom pasa bez rodovnice svjesno podržavate mučenje kujica i nehumane uvjete odrastanja (Photo: DIRH)

U njihovu se priopćenju ne spominje eventualna kaznena prijava zbog zlostavljanja i zanemarivanja životinja. Očekujemo da će se time pozabaviti policija.