Kika je bila prvi predsjednički pas na Pantovčaku. Otkako ju je udomiteljica povela sa sobom nakon prestanka mandata, gubi joj se svaki trag

Novi američki predsjednik Joe Biden sa sobom je u Bijelu kuću poveo i svoja dva ljubimca, njemačke ovčare Champa i Majora. Major je kod Bidenovih došao iz azila, baš kao i Kika, mješanka labradora i terijera, koja je u hrvatske Predsjedničke dvore došla iz Skloništa za životinje Virovitica.

Najpoznatiji pas Hrvatske

Kika je tada postala najpoznatiji hrvatski pas. U listopadu 2018. ju je nakon posjeta virovitičkom skloništu udomila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Bilo je to udomljenje iz snova. Iz pretrpanih boksova, napušteni je pas završio u Vili Zagorje.

– Ne znamo gdje je Kika. Kao sklonište, kasnije nismo imali nikakav kontakt s udomiteljicom – rekao nam je Draženko Majetić iz Skloništa za životinje Virovitica.

Potvrdio je da su s udomiteljicom potpisali uobičajeni Ugovor o udomljavanju u kojem, međutim, nemaju stavku da ih je udomitelj dužan obavijestiti ukoliko psa namjerava preudomiti ili dati nekome na skrb. Takve stavke u ugovor često stavljaju udruge no, kaže Majetić, oni su ‘samo’ sklonište.

Sklonište u Virovitici u ugovoru nema stavku prema kojoj se udomitelj ima obvezu javljati i obavijestiti ih o eventualnom preudomljenju (Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL)

– Mi smo joj dovezli psa na Pantovčak, jednom nas je samo netko iz njezina Ureda kasnije nazvao i rekao da je Kika dobro, da se lijepo prilagodila i to je to, nikakvih kontakata dalje nismo imali. Potpisom ugovora Kika je postala vlasništvo Kolinde Grabar Kitarović. Za kasnije ne znamo ništa pa ni, recimo, gdje je Kika cijepljena – dodao je Majetić koji nam je usput ispričao i kako je do udomljenja došlo.

Slučajno udomljavanje

Kaže, pisalo se da je posjet predsjednice tada bio ciljan i dogovoren sa Skloništem, ali Majetić tvrdi da to nije istina. Kako je Kolinda ‘selila’ svoj ured po cijeloj Hrvatskoj, tako je bila i u Virovitici.

– Nazvali su nas iz protokola i rekli da bi nas Predsjednica posjetila, da bi došla malo vidjeti sklonište. Nakon tjedan dana je i došla. Dok je obilazila pse, u šali smo joj rekli da bi mogla jednoga udomiti. Netko iz protokola je rekao da to ne dolazi u obzir – prisjeća se Majetić.

No, Kolinda je zastala kraj boksa u kojem je bila Kika. Zadržala se i nastavila dalje, već je bila kod izlaza i pitala može li se vratiti nazad.

– Vratila se do Kike i pitala može li je voditi sa sobom. Rekli smo ‘ne’ jer je trebalo obaviti papirologiju, napraviti titar test, kastrirati je. Tek nakon toga je mogla udomiti psa, kao i svi drugi udomitelji – ispričao nam je Majetić.

Nitko ne zna gdje je Kika

Kiku smo s vremena na vrijeme viđali u medijima. Nakon što je Grabar Kitarović izgubila izbore javnost se odmah digla na noge propitkujući što će biti s Kikom.

– Pa naravno da ću je voditi k sebi doma – odgovorila je tada na brojne upite.

Kika jest otišla s Pantovčaka, svako malo se postavilo pitanje gdje je Kika, onda je ‘slučajno’ uhvaćena u šetnji, negdje u proljeće 2020. Bila je to posljednja zajednička fotografija Kolinde i Kike. Nakon toga je, barem koliko je javnosti poznato, nitko nije vidio sa psom.

Gdje je i kako je Kika? Pokušali smo to doznati i od bivše predsjednice, ali nam nije odgovorila na upit (Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Navodno Kika više ne živi kod Kitarevićevih već je preudomljena. Neki mediji pisali su da se Kika preselila kod njihovih prijatelja. Pitali smo i bivšu predsjednicu gdje je završila udomljena kujica. Nije nam odgovorila iako je email dobila i pročitala.

Trebala je to biti dobra poruka

Udomljavanje kujice Kike trebala je biti dobra poruka i poticaj budućim udomiteljima. Tako je, primjerice, Joe Biden udomio ovčara Majora iz azila nakon što su ga lokalne američke udruge kritizirale zbog kupnje Champa u uzgajivačnici. Kad su se Bidenovi odlučili za drugoga psa, otišli su ga potražiti u azil.

Aktualni američki predsjednik jednoga je psa kupio u uzgajivačnici, drugoga je udomio iz azila (Photo: Joe Biden/Twitter)

I sada i kupljeni 12-godišnji Champ i udomljeni 2-godišnji Major žive u zapadnom krilu Bijele kuće. Aktivistima za zaštitu životinja ovo je savršena priča za promociju udomljavanja. Bila je to i Kolindina Kika. No, kupili vi psa ili ga udomili, sasvim je svejedno. Bitno je da kupujete odgovorno, a da ste kao skrbnik jednako tako odgovorni prema udomljenome psu.

Pas je živo biće i velika obaveza. Psi se vežu uz nas i nemamo nikakvo pravo napustiti ih. Nije napuštanje samo ostavljanje u šumi. Napuštanje je i kada uzmemo, ili udomimo iz potpuno pogrešnih pobuda, a onda ga se ‘riješimo’. Jer nam više ne treba, jer imamo previše obaveza.