Štrukli, zlevka, greblica ili kruh od brašna kućnog zrikavca? Miješa se s biljnim u omjeru 1:4.
Divlje proteinsko brašno novi je proizvod u ponudi Zoološkog vrta Grada Zagreba. Nakon što je Europska unija dopustila korištenje brašna od kućnog zrikavca u prehrani ljudi, odlučili su povećati uzgoj zrikavaca i od njih raditi ovo brašno bogato nutrijentima. Ono se može koristiti za spravljanje raznih jela, kruha, krekera, keksa, grickalica.
Bogato nutrijentima
Do sada su u Zoološkom vrtu kukce uzgajali samo za hranjenje životinja, poput merkata i patuljastih mungosa.
– Kako smo u tome iznimno uspješni, iskoristit ćemo znanje i iskustvo naših djelatnika i kuhinju za životinje za proizvodnju brašna od kućnog zrikavca. Kako bismo građane potaknuli da to brašno bogato nutrijentima koriste u pripremi omiljenih jela, u Insektariju ćemo organizirati kušanje nekoliko tradicionalnih proizvoda spravljenih od njega, štrukli, zlevke i greblice – objavili su iz ZOO-a.

Organizirat će i vođene obilaske Vrta za profesionalne kuhare Od terarija do stola.
Vjeruju da će svojim angažmanom doprinijeti prehrambenoj revoluciji koja je na pomolu i da će uskoro biti odobrena i proizvodnja brašna od egzotičnih kukaca.
– Znamo koje su vrste posebno hrskave i slasne – poručuju.
Divlje proteinsko brašno može se kupiti u njihovoj suvenirnici Baobab.
No, kako Zoološki vrt Grada Zagreba svake godine ima sjajne projekte koje promovira na 1. travnja…
