Potpisivanjem Sporazuma o projektnom udruživanju Turističkih zajednica Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, službeno je započelo provođenje projekta ‘100 dvoraca Sjeverne Hrvatske’

Projekt je prihvatilo i odobrilo Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma. Sporazum o udruživanju potpisali su župani Željko Kolar, Matija Posavec te Željko Bedeković, predsjednik TZ Varaždinske županije.

Turisti ne poznaju granice

– Kako turisti, osobito stranci, ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije, povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, turističko pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu – pojasnili su.

Dvorac Trakošćan jedan je u nizu bisera sjeverozapadne Hrvatske (Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL)

Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru triju najmanjih županija. Međutim, turistički ih je vrednovano tek nekoliko i to isključivo u muzejske svrhe poput Trakošćana, Velikog Tabora, Gornje Stubice, varaždinskog i čakovečkog Starog grada. Oni pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja na godinu.

Zajednički projekt, koji bi se trebao realizirati u iduće tri godine predviđa, između ostaloga, sistematizaciju dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske, selekciju turističko-tržišno najspremnijih dvoraca, kreiranje jedinstvenog, zajedničkog vizuala i slogana, kreiranje tematskih ruta, izradu tematskih suvenira…

Dvor Veliki Tabor u Desiniću meka je za brojne turiste i zbog niza sjajnih događanja koja redovito organiziraju

Koordinator projekta je TZ Varaždinske županije, a otvaranjem ovogodišnjeg adventskog kalendara na palači Varaždinske županije s 24 fotografije dvoraca, kurija i utvrda iz Varaždinske županije, simbolično su započele i prve aktivnosti na projektu.