Nagrada Gjalski jedna je od najvažnijih književnih nagrada u Hrvatskoj čiji su dobitnici najznačajnija imena suvremene hrvatske proze.

Dobitnik Nagrade Gjalski za 2022. godinu je Ludwig Bauer za roman Dvostruki život Eve Braun u izdanju nakladničke kuće Fraktura iz Zaprešića. Nagrada će mu biti uručena u subotu, 29. listopada u Dvorcu Gjalski. A do subote, od ponedjeljka 24. listopada, kroz ovu manifestaciju proći će niz umjetnika kroz raznovrsna događanja.

Velike ideje u životu maloga čovjeka

Dani Gjalskoga počinju Projektom Gjalski, Čitajmo Gjalskoga. Svečanost otvorenja ovogodišnje manifestacije je u Gradskoj galeriji Zabok izložbom slika Tomislava Buntaka.

Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski ustanovljena je u Zaboku 1979. uz 125. obljetnicu rođenja Ksavera Šandora Gjalskog. U početku se Nagrada dodjeljivala svake druge godine za rukopis neobjavljenog djela. Prvi put je dodijeljena 1981., 1983. godine dodijeljene su dvije druge nagrade, a 1985. godine postala je godišnja književna nagrada za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Hrvatskoj.

Photo: Dragutin Škreblin

Nagrade su dosad dobivali Julijana Matanović, Jurica Pavičić, Goran Tribuson, Zoran Ferić… Ovogodišnjeg dobitnika Ludwiga Bauera odabralo je prosudbeno povjerenstvo čiji su članovi Julijana Matanović, Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Zoran Ferić.

U nagrađenom romanu Dvostruki život Eve Braun pripovijeda se o sudbini nekolicine osoba povezanih obiteljskim i ljubavnim sponama, osoba koje posve različito reagiraju na burne političke i društvene promjene u drugoj polovici XX. stoljeća, i to ovdje, u našim krajevima. Radnja, naime, traje od vremena kad su junaci bili još djeca – tamo negdje šezdesetih godina – pa sve do rata i još dalje, kad se njihove sudbine na razne načine zaokružuju.

Photo: Dragutin Škreblin

U dobrom dijelu razvijanja priče ne znamo tko je u njoj glavni, pa se naslovna junakinja – a njezino ime namjerno je izazovno – ispočetka pojavljuje samo u epizodama. Isto se tako nekim naoko nevažnim zbivanjima iz života junaka posvećuje velika pažnja, dok se o tzv. sudbinskim prekretnicama govori ukratko i uzgred. Ali, naravno, sve s vremenom dolazi na svoje mjesto.

A o čemu se pripovijeda? Najkraće rečeno: o tome kakvu ulogu igraju velike ideje u životu maloga čovjeka, i što se događa onda kad on te ideje prigrli i počne ih shvaćati kao vlastitu sudbinu‘, napisali su u obrazloženju za dodjelu Nagrade.

Photo: Dragutin Škreblin

Na ovogodišnji natječaj prijavljeno je 58 knjiga, a u najuži su izbor ušli Ludwig Bauer (Dvostruki život Eve Braun), Robert Međurečan (Domovina to go), Ivica Prtenjača (Sine, idemo kući), Olja Savičević Ivančević (Ljeta s Marijom) i Franjo Janeš (Strano tijelo).