Na jedinstvenom Festivalu Amazing AoE, posvećenom rijeci Dravi, europskoj Amazoni, sudjelovalo je više od stotinu građana svih generacija.

Festival je u nedjelju počeo biciklijadom od Franjevačkog trga u Varaždinu do River Rancha u Svibovcu Podravskom, gdje su svi prvo predahnuli uz grah, pečene kestene i čaj, a potom krenuli na jednu od avantura na rijeci Dravi.

Drava, Mura, Dunav

Festival su Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije organizirali u sklopu projekta ‘Responsible Green Destination Amazon of Europe – Amazing AoE’, koji se provodi na području pet zemalja, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, a obuhvaća područje uz rijeke Dravu, Muru i Dunav.

Glavni cilj je razvoj cijelog tog područja u tzv. zelenu destinaciju, u kojoj će biti spojeni biciklizam, smještaj, gastronomija i atraktivnosti uz biciklističku rutu.

– Željeli smo pokazati ne samo koliko je Drava predivna, nego i da nudi pravu avanturu, različite sadržaje za stanovnike Varaždinske i susjednih županija, ali i za goste iz drugih zemalja. U to su se mogli uvjeriti svi koji su sudjelovali na biciklijadi, čija ruta je išla po malom dijelu nedavno oformljene velike biciklističke staze nazvane Europska Amazona – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Projekt od 2,2 milijuna eura

Projekt ‘Responsible Green Destination Amazon of Europe – Amazing AoE’ završava krajem ove godine, provodi ga 13 partnera, a vrijedan je ukupno 2,2 milijuna eura. Od toga se na Varaždinsku županiju odnosi 140.000 eura, pri čemu sufinanciranje Europske unije iznosi 85 posto.

– Glavni cilj projekta je na području pet zemalja ponuditi jedinstveni proizvod koji će biti poznat po nazivu Europska Amazona. Najvažnije je što je uspostavljen booking centar pod nazivom Amazon of Europe Bike Trail booking. Putem njega se, uz smještaj, može bukirati cijeli individualno organizirani izlet, od rezervacije bicikala do prijevoza prtljage – navela je Petra Martak, voditeljica projekta za Varaždinsku županiju.

Rijeka Drava se nalazi samo nekoliko kilometara od povijesnog centra Varaždina, a savršeno je mjesto za različite doživljaje i avanture. Svoj izlet Amazon of Europe Bike Trail booking možete isplanirati i rezervirati na www.bookyourtrail.com.