U Galeriji Dvora Trakošćan do 15. lipnja možete razgledati gostujuću izložbu ‘Veliki Tabor u 20. stoljeću’ autorice Renate Dečman

Autorica izložbe, kustosica Renata Dečman, kroz 88 eksponata prikazuje povijest Velikog Tabora, njegovu raznoliku namjenu, vlasnike i brojna događanja koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Svjedoci prošlosti

U Galeriji dvora Trakošćan izloženi su maketa Velikog Tabora iz 1915., izrađena u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirano razdoblje Drugog svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad.

Tu su i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe mogu razgledati 88 eksponata, brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tom razdoblju.