Najmlađe kajkavce, na 35. Dječji festival ‘Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Mali kaj 2020.’ u Krapinu je došao poslušati i premijer Andrej Plenković

– To je najmanje što možemo učiniti kao poštovanje prema Hrvatskom zagorju, prema kaju i kajkavskom kulturi – rekao je predsjednik Vlade.

‘Kaj’ nas povezuje

‘Mali kaj’ tradicionalni je festival u sklopu Tjedna kajkavske kulture, a na kojem oni najmlađi njegovatelji kajkavštine izvode kajkavske skladbe.

– Drago mi je što smo u prigodi biti na još jednom festivalu kajkavske kulture, upravo na ovoj večeri kada naši najmlađi njeguju naš identitet, kajkavštinu, dijalekt, sve ono što ih dugoročno povezuje i s njihovim obiteljima i s njihovim zavičajem. Ovo je krasna prigoda ukorjenjivanja hrvatske kulture od najmlađih generacija – istaknuo je premijer.

 

Saborski zastupnik Žarko Tušek izrazio je zadovoljstvo prisustvovanjem na ovom tradicionalnom festivalu u Krapini.

– Krapina ima posebnu ulogu u hrvatskoj kulturi, ulogu centra, točke ishodišta, ne Krapinsko-zagorske županije, ne Hrvatskog zagorja, nego kajkavske kulture u cijelosti. Veliko je stoga i breme na leđima, velika odgovornost nad svima onima koji imaju posebnu čast i priliku voditi ovaj grad, stvarati u njemu, voditi Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Upravo zbog toga, i u ovim teškim vremenima, iznimno je važno da je festival održan – rekao je Tušek.

‘Kaj živi i živjet će’

Dodao je da će jubilarna, 55. godišnjica biti upisana u povijest, između ostalog, po iznimnom trudu Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Grada Krapine i svih onih koji su pomogli da se festival unatoč svemu održi.

– Čestitam im na tome. Uvjeren sam da ćemo sljedeće godine opet živjeti i raditi u normalnim okolnostima. Posebno me veseli što su i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ove godine odlučili posjetiti prvu večer festivala, Mali kaj, te time dati podršku novim generacijama kajkavskih stvaratelja. Njihovo stvaralaštvo je posebno jer je ono jedini istinski dokaz da kaj živi i da će živjeti – zaključio je Tušek.