Tko je najspremniji policajac u Hrvatskoj znat će se u petak 11. rujna nakon natjecanja na 2. Memorijalu Šimo Đamić u Slavonskom Brodu

Prošlogodišnju titulu Naj policajca brani Petar Conjar iz interventne jedinice policije Varaždin. Konkurencija su mu ostala 63 među kojima su i Krunoslav Ivanušec (IJP Zlatar), Ivan Pavlinić (PP Pregrada) i Božidar Osredečki (PGP Macelj) iz PU krapinsko-zagorske.

Znanje, snaga, sposobnost

Natjecanje je to za one najspremnije. Nakon odrađenih kvalifikacija, gađanja iz kratkog naoružanja i jurišne puške, veslanja u kanuu, samoobrane i testa poznavanja zakonskih propisa, u petak će pokazati one najzahtjevnije vještine, znanje, snagu i sposobnost.

Da bi došli do cilja, pod punom spremom i s dodatnih 10-ak kilograma opreme, kroz stazu dugačku 30-ak kilometara, morat će savladati sve radne točke: alpinizam, orijentaciju, svladavanje prepreke na mreži sa zaštitnom maskom, bacanje školske bombe i prelazak vodene prepreke.

Petar Conjar (IJP Varaždin) prošlogodišnji je pobjednik 1. Memorijala Šimo Đamić

– Zadaće nisu jednostavne, ali su dostižne. Stavljaju ih u zahtjevne okolnosti potrebnih znanja, vještina i tjelesne spremnosti, u položaj kada policajac treba pokazati svoje policijsko znanje i vještinu – kaže nam Andrija Živković, pomoćnika zapovjednika Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske, organizator i voditelja natjecanja.

Staza duga 30 kilometara

Na prošlogodišnji, 1. memorijal prijavilo se 42-oje policajaca, ove godine se za titulu Naj policajca bori njih 64. Iz sjeverozapadne Hrvatske, osim Conjara, Ivanušeca, Pavlinića i Osredečkog, svoju snagu i sposobnost pokazat će još i Darko Podoreški (PU varaždinska).

Iz PU bjelovarsko-bilogorske natječu se Dario Horak, Ivan Gusić i Matija Nakani, iz dubrovačko-neretvanske Petar Vilarević, Marko Batori i Marin Gavranić. Marko Nikolić i Matej Rezo dolaze iz PU istarske, Marko Sušanj, Antonio Piršić i Mate Sertić iz PU karlovačke, a Goran Knapić, Damjan Dubarvec, Marino Mujadžić i Mario Vidović iz PU koprivničko-križevačke.

Najspremniji među najspremnijima već su odradili kvalifikacijsko gađanje

PU ličko-senjsku predstavljaju Stipe Župan, Marin Župan, Ljudevit Došen i Ivan Župan, osječko-baranjsku Zvonimir Rebolj, Bernard Bradač i Petar Ribič, požeško-slavonsku David Jelušić, Ivan Papak i Ivan Iličić, primorsko-goransku Mauro Rubčić, Vojislav Ostojić i Gabrijel Flegar, PU sisačko-moslavačku Nikola Tomić i Marin Zvonar.

Na leđima dodatnih 10 kilograma

Iz PU splitsko-dalmatinske natječe se Ante Šegota, iz PU šibensko-kninske Ivan Jazvić, Goran Goreta, Matej Jurić Ćivro, Filip Dilber i Mate Pekas. PU zagrebačku predstavljaju Luka Rukavina, Stipe Labrović, Antonio Huzek i Jurica Sever, a PU vukovarsko-srijemsku Antonio Rončević.

Iz PU brodsko-posavske za ovu prestižnu titulu bore se Ivica Ostrun, Krešimir Šimić, Dragan jelinić, Damir Holjevac, Igor Buzov, Josip Sekulić, Filip Valentić, Krešimir Mutnjaković, Ante Cindrić, Tomislav Matošević, Dorian Verhas i Ivan Muhar.

Ines Matec Mamuzić jedna je od dvije policajke koje se natječu za titulu najspremnije

Svoje vještine pokazat će i Nikola Slatina iz Uprave za posebne poslove sigurnosti, Angel Milišić Zečević i Dejan Aman iz specijalne jedinice policije Osijek te Zoran Mamuzić iz Zapovjedništva interventne policije.

Jedine dvije žene koje se natječu na 2. Memorijalu su Antonija Radeljić iz PU zadarske te Ines Matec Mamuzić iz Ureda glavnog ravnatelja.