Tema je uvijek ista, kako kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme i pridonijeti boljoj kvaliteti življenja. Svi sudionici svojim djelovanjem oplemenjuju kulturni život grada.

Potporu tom izražavanju daje  Gradska galerija Zabok u kojoj su izlagali eminentni umjetnici kroz više od 50 izložbi. Galerija je ugostila mnoga imena poput Matka Trebotića, A. B. Švaljeka, Nives Kavurć Kurtović, Dalibora Stošića, Stipana Tadića, Petra Barišića, Vatroslava Kuliša, Jure Labaša, Zdenke Pozaić, Baneta Milenkovića, Stjepana Šandrka, Zlatka Kesera, Dalibora Paraća, Duje Jurića, Mihovila Dorotića, Antonije Čačić, Ronalda Aleksandera Lindgreena… Izlagali su i domaći, zagorski autori, Mirjana Drempetić Hanžić Smolić, Željko Kropf, Maja Vukina-Bogović, Nikola Hrastinski, Dora Bakek, Iva Habus, Sonja Pavlina, Zorislav Drempetić-Hrčić, Ivan Tuđa.

Publika uvijek traži više

No publika je tražila više i galerija je proširila opus. Grad Zabok kupio je klavir, pa je 2014. započela koncertna sezona što je posebno obradovalo Srednju i Osnovnu glazbenu školu u Zaboku.

Foto: Dragutin Škreblin

Osim što je Zabok kao grad prometno središte županije, ujedno je i edukativna žarišna točka Zagorja. Uz osnovne škole, te opću i glazbenu, u Zaboku su i gimnazija, Srednja glazbena škola, Strukovna umjetnička škola ŠUDIGO i fakulteti. Nedostajao je kulturni glazbeni sadržaj. Nabavkom klavira, ispunili su se svi uvjeti za organiziranje koncerata ‘ozbiljne’, klasične glazbe. Kroz 20 koncerata publici su se predstavili mnogi glazbenici, od Lovre Pogorelića, do domaćeg J. R. Augusta.
Publika i izvođači su izrazili svoje zadovoljstvo prostorom, idejom i instrumentom, tako da interes za koncertima u Galeriji raste. Cilj je obogatiti koncertni život Zaboka nastupima uvaženih hrvatskih, ali i inozemnih umjetnika, ali i pomagati mladim glazbenicima, studentima i netom diplomiranim umjetnicima u usponu, omogućavajući im nastupe pred publikom u odgovarajućim uvjetima.

Foto: Dragutin Škreblin

Književne večeri, filmske projekcije, edukacije

Galerija radi na niz projekata, često u suradnji s udrugama i organizacijama i školama. To su književne večeri, edukacije, tribine, predavanja, filmske projekcije, obilježavanja značajnijih datuma (Dan žena, Dan zdravlja…).
Nastoje da program bude atraktivan i zanimljiv svim uzrastima, ali veliki, ako ne i najvažniji naglasak stavlja se na mlade, kako umjetnike i izvođače, tako i posjetitelje. Sve to kako bi proširili svijest kod mladih o važnosti posjećivanja kulturnih događanja, ali i razvijanja navike posjećivanja kulturnih događanja. Iz tog nastojanja izrodila se odlična suradnja Gradske galerije Zabok sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. To je jedno od većih zadovoljstava Gradske galerije Zabok, galerije pune kulturnih događanja čiji su najveći ‘konzumenti’ djeca i mladi.