S nekoliko mjeseci odgode zbog korona virusa, u subotu je predstavom Paula Genovesea ‘Potpuni stranci’ otvoren 13. Glumački festival u Krapini

Kroz tri vikenda festivala izvode se tri dramska naslova za odrasle i jedan za djecu. Subotnja predstava zagrebačkog kazališta Luda kuća u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta ispunila je dvoranu. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, u onolikom broju koliko dozvoljava situacija.

Građani su željni događanja

– Neke se manifestacije nisu mogle održati, poput Noći pračovjeka ili Ljeta u Krapini, barem ne onako kako je to bilo ranijih godina. Ipak smo odradili Kino pod zvijezdama u svim naši mjesnim odborima. Naša najvažnija manifestacija, Tjedan kajkavske kulture, održana je u smanjenom obimu. Glumački festival u Krapini, po kojem je Krapina postala prepoznatljiva, održava se u smanjenom obimu, ali najvažnije je da se održi, da se tradicija ne prekine – rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović.

– Veseli činjenica, a što se vidi po potražnji za ulaznicama, da su građani željni događanja – dodao je.

Kako Zagorje nema kazališta, kazalište dolazi k nama, zadovoljan je gradonačelnik Krapine (Foto: Grad Krapina)

– Presretni smo da 13. Glumački festival u Krapini i po Zagorju ipak ide ove godine. To je najvažnije. Imat ćemo deset predstava, festival će se održati, ljudi će uživati u dobrim naslovima, onoliko njih koliko može biti u dvoranama – komentirao je Adam Končić, predsjednik Udruge Gfuk i osnivač Festivala.

Uvijek se traži karta više

Predstava Potpuni stranci Lude kuće iz Zagreba, kojom je otvoren Festival, doživjela je  promjene prije same korone.

– Predstava živi sjajno, karte za predstavu se teško mogu dobiti, osobito sada kada je kapacitet dvorane smanjen. Na žalost, nismo radili kao ni svi drugi ona dva mjeseca, ali sad redovno radimo. To je predstava s najvećim brojem izvedbi u našoj Ludoj kući i veseli smo da tu i tamo stignemo odraditi i koje gostovanje – kaže Rene Bitorajac, jedan od glumaca u Potpunim strancima.

Predstava Potpuni stranci nastala je prema najgledanijem talijanskom filmu 2016. godine Perfetti sconosciuti

Idućeg vikenda, 10. listopada, na rasporedu je predstava Dekorater Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirium iz Zagreba.

Gfuk i po Zagorju

Sedam dana kasnije, 17. listopada na repertoaru je predstava Raya i Michaela Cooneya Brat Bratu zagrebačkog kazališta Komedija. Završnog dana festivala, 18. listopada, igra  predstava za djecu Ericha Kästnera Tonček i Točkica zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica.

Uz predstave u Krapini, održava se i Gfuk i po Zagorju. Bit će to sedam gostovanja s četiri predstave, Cabaret preko veze, I živjele su sretno, Udavače i Dekorater. Predstave se izvode u Klanjcu, Oroslavju, Cestici, Vidovcu, Bedekovčini, Zlatar Bistrici i Stubičkim Toplicama.

U galeriji pogledajte fotografije s otvorenja 13. Glumačkog festivala u Krapini.