Projekt Srednje škole Konjščina ima naglasak na poboljšanju profesionalnih vještina učenika kako bi oni što bolje bili spremni za moderno tržište rada

Za partnera su zato odabrali tvrtku Vitalis koja se već 23 godine bavi upravo time, ugošćuje mlade ljude iz cijeloga svijeta i educira ih u suvremeno opremljenim učionicama te na taj način povezuje teoriju naučenu u školi i praksu u radionici.

Tri programa

SŠ Konjščina je u sklopu projekta prijavila tri programa, Digitalno poslovanje, SmartHome i E-Buggy.

– Ponekad vam se sreća jednostavno nasmiješi. Učenici i nastavnici, koji su sudjelovali u Erasmus+ projektu ‘Vežite se! Polijećemo!, to su i iskusili. U jeku pandemije korona virusa uspjeli smo ostvariti izvrsnu međunarodnu suradnju i otputovali u Schkeuditz u Njemačkoj – priča prof. Jasminka Presečki, koordinatorica projekta.

Digitalno poslovanje

Svijet bez papira je danas uvriježeni pojam koji opisuje ured budućnosti. Cilj je, što je više moguće, izbaci papirnati oblik dokumenata i pohraniti ih u digitalnom obliku.

(Foto: SŠ Konjščina)

– Naši su učenici dobili priliku sami upravljati jednim takvim uredom. Naučili su koristiti program FileMaker, sustav za izradu baza podataka. Upoznali su se sa značajkama sustava te bili u mogućnosti sami izrađivati različite baze podataka, a naučili su i stvarati nove dokumente i koristiti alate za evaluaciju i prezentaciju – opisuje prof. Presečki.

SmartHome

Poznatiji u Hrvatskoj kao Pametna kuća, SmartHome je sinonim za tehničke procese koji se baziraju na umreženim i na daljinu upravljanim instalacijama te za automatske procese.

Tijekom mobilnosti, učenici SŠ Konjščina upoznali su se s osnovama tehnologije Pametne kuće, na analognoj i digitalnoj razini. Sami su izradili koncept jedne takve kuće, zajedno sa svim komponentama potrebnim za izradu podruma, prizemlja i prvog kata.

(Foto: SŠ Konjščina)

Držeći se tog koncepta, sljedeći korak bio je izrada, a na samom kraju i testiranje komponenata i utvrđivanje radi li sve kako treba. Model učenika ispao je toliko dobar da su ga u tvrtki Vitalis zadržali kao ogledni primjerak za buduće polaznike.

E-Buggy

Cilj ovog programa bio je upoznati učenike s alternativnim konceptima vozila budućnosti – električnim automobilima. Konstrukcija jednog E-Buggyja počinje s planiranjem dizajna koji nakon toga mora biti ostvariv u izvedbi. Za izvršenje ovog modela potrebne su tehničke vještine, ali i mašta.

(Foto: SŠ Konjščina)

Učenici su proučavali planove izrade i morali su raditi točno i precizno kako bi dovršili konstrukciju. Vještine koje su ovdje bile nužne su vještine turpijanja, rezanja i zavarivanja. Potom su sastavili šasiju, volan i kočioni sustav. Električni dio je također bio zahtjevan, bilo je nužno pravilno spojiti kontrolne elemente, a sve je to bilo vidljivo kroz spajanje kablova i njihovo povezivanje s električnim sustavom upravljanja.

– Test vožnja pokazala je da su učenici i u ovom programu postigli vrhunske rezultate. I model E-Buggy automobila postao je ogledni primjerak tvrtke Vitalis – ponosni su na svoje đake u Srednjoj školi Konjščina.

Kulturni program

Budući da se mobilnost odvijala tijekom pandemije korona virusa, karte javnog prijevoza nisu bile opcija, pa je kulturna dimenzija projekta ostvarena privatnim autobusom tvrtke Vitalis.

Prvi izlet bio je u Leipzig, najveći grad pokrajine Sachsen. Grad Leipzig ima oko 600.000 stanovnika i osmi je najveći grad u Njemačkoj. Za sudionike mobilnosti bila je osigurana vođena tura po gradu te su na taj način učenicima približeni povijest, kultura i znamenitosti Leipziga.

(Foto: SŠ Konjščina)

Drugi izlet bio je u Dresden, grad velike povijesne i kulturne važnosti. Najzanimljivije je bilo vidjeti Frauenkirche, crkvu koja je postala simbol stradanja II. Svjetskog rata, ali isto tako i simbol europske složnosti, budući da je minuciozno obnovljena upravo zbog velikog broja novčanih donacija.

(Foto: SŠ Konjščina)

Posljednji su vikend sudionici mobilnosti proveli u Berlinu, glavnom gradu Njemačke. Posjetili su sva značajna mjesta koja su obilježila povijest i kulturu Berlina – Reichstag, Bundestag, spomenik žrtvama holokausta, Brandenburška vrata, Alexanderplatz…

Certifikat uspješnosti

Mobilnost učenika i nastavnika u sklopu projekta Erasmus+ ‘Vežite se! Polijećemo!’ bila je vrlo uspješna, a vještine stečene u svim odabranim programima nagrađene su dobivanjem certifikata uspješnosti. Sudionici su, osim profesionalnih vještina, poboljšali i jezične vještine i stekli međunarodno iskustvo.

– Sudionici će sigurno ovu mobilnost pamtiti još dugo, a svi iz Srednje škole Konjščina nadamo se da je ovaj projekt tek prvi u nizu njihove Erasmus+ priče – zaključuje prof. Jasminka Presečki.