Radovi osnovnoškolaca i srednjoškolaca, pristigli na ovogodišnji natječaj za Nagradu Gjalski, pokazali su svu raskoš literarnih ostvarenja

Uz manifestaciju Dani Ksavera Gjalskoga u Zaboku dodijeljene su Mala nagrada Gjalski i Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola. Te su nagrade uvertira u ‘veliku’, Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Hrvatskoj.

Sara, mali laureat

Mala nagrada ujedno je i najvažnija literarna nagrada za osnovnoškolce. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 19 radova iz šest škola, odnosno sudjelovalo je 18 učenika i osam mentora. Pohvaljeno je pet radova, a nagrađena su tri.

Pohvale su dobili Maks Ordanić, učenik 6. razreda OŠ Oroslavje za ‘Susret’, Lorena Cvilinder, učenica 7. razreda OŠ Đure Prejca iz Desinića za ‘Savim (ne)običan ljetni dan’, Ema Jambrek, učenica 6. razreda OŠ Bedekovčina za ‘ŠBBKBB’, Noa Ivančić, učenica 7. razreda OŠ K. Š. Gjalskog iz Zaboka za ‘Opis jednog raja’ i Dora Šarić, učenica 5. razreda OŠ K. Š. Gjalskog Zabok za ‘Ipak sam pobijedila’.

Ovogodišnja pobjednica Male nagrade Gjalski je Sara Premerl Peštaj (Foto: Dragutin Škreblin)

Pobjednica ovogodišnjeg natječaja je Sara Premerl Peštaj, učenica 7. razreda OŠ K. Š. Gjalskog Zabok za ‘Samo zidovi znaju istinu’. Drugu nagradu dobila je Karla Omerza, učenica 5. razreda OŠ K. Š. Gjalskog Zabok za ‘Graja v kokošinjcu’, a treću Antonija Duh, učenica 8. razreda OŠ Oroslavje za rad ‘Osveta’.

Stopama zagorskoga romanopisca

Srednjoškolski novi ‘Gjalski je’ Marija Ban, učenica 3. razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka. Nagradu je dobila za literarni rad ‘O dvosjeklim riječima’. Drugu nagradu, za ‘Posjet’ dobila je Alisa Pevec, učenica 4. razreda Prve gimnazije Varaždin, a treću Laura Završki, učenica 2. razreda Srednje škole Zlatar za ‘Jen dan h mojemu životu’.

Nagrada Gjalski za srednjoškolce ove godine se nekima dodijelila i online (Foto: Dragutin Škreblin)

Ovogodišnja pobjednica Književne nagrade Gjalski je Ena Katarina Haler za roman Nadohvat u izdanju V.B.Z.-a iz Zagreba. Nagrada će joj biti dodijeljena na svečanosti u Dvorcu Gjalski u Gredicama u subotu, 24. listopada.

Fotografije s dodjela nagrada pogledajte u galeriji fotografija autora Dragutina Škreblina.