Alpsko-plesni izričaj modni je stil izvornih narodnih nošnji Varaždinske županije.

Kako su se oblačili naši preci pokazano je u subotu na prvoj modnoj reviji narodnih nošnji u atriju Županijske palače u Varaždinu. Revija je vratila Varaždinke i Varaždince i brojne posjetitelje Špancirfesta u prošla vremena. Moda na selu i moda u gradu. Svaka nošnja priča svoju priču.

Očuvanje tradicije

Reviju su zajednički organizirale Turistička zajednice Varaždinske županije i županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga. Osim prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom revije upoznati i s njenim dijelovima te u kojim se prigodama koja nošnja nosila.

– Ova modna revija predstavlja jedan iskorak, ne samo u predstavljanju bogatstva naših narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova, već joj je i cilj popularizirati rad naših kulturno-umjetničkih društava. Iako se narodne nošnje više ne koriste u svakodnevnom životu, zahvaljujući ovakvim manifestacijama, kao i aktivnostima naših KUD-ova, naša tradicija uspijeva se zadržati – rekao je župan Anđelko Stričak.

Utjecaj novijeg doba

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, osnovana 2003., broji 46 udruga, a njih 14 predstavilo se upravo na modnoj reviji i to narodnim nošnjama s područja Varaždinske, ali i Zagrebačke te Koprivničko-križevačke. Modnu raskoš svog kraja pokazali su KUD-ovi Beletinec iz Beletinca, Ježek iz Beretinca, Elizabeta iz Jalžabeta, Lepoglavski pušlek iz Lepoglave, Ljuba voda iz Ljubešćice, Magda i Luisa iz Mađareva, Marof iz Novog Marofa, Salinovec iz Salinovca, Vidovec iz Vidovca, Braća Radić iz Visokog,  KUD Hrvatske željeznice iz Varaždina, Centar tradicijske kulture Varaždin i Varaždinski folklornom ansambl.

– Kad govorimo o Varaždinskoj županiji tada ne govorimo o velikom teritorijalnom prostoru, ali govorimo o prostoru koji je bogat različitim narodnim nošnjama. Svaka na svoj način najbolje predstavlja kraj iz kojeg dolazi, prikazuje što su ljudi u određenoj prilici nosili. Svaka od njih bogata je već time što je kroz svo ovo vrijeme sačuvana – rekao je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda.

Dodao je da je specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije što one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekima od njih vidi se utjecaj novijeg vremena.