Kak se i šika u Zagorju, najkajkavskija manifestacija otprla se bu na Vinskom placu.

Dečki z bregov, Fiškali, Šarmeri, Zvuci Zagorja, Kontra band i Ansambl Zagorje na Vinskom placu svirali budu i popevali samo domače, naše drage kajkavske popevke. Vinski plac žila je kucavica kajkavske zabave ovogodišnjeg, 58. Tjedna kajkavske kulture, a Festival kajkavske popevke srce je ove zagorske tradicije.

Svake godine početkom rujna Krapina se odijeva u festivalsko ruho prožeto tradicijom, ali i suvremenošću. Tjedan kajkavske kulture Krapina 2023. traje od 2. do 10. rujna i predstavlja vrlo važnu kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj, koja veliča umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja. Ima iznimno značenje za Krapinu i čitavo kajkavsko podneblje, obogaćuje kulturu naše domovine.

Posjetitelje Krapine očekuje bogat program: književne večeri, recitali, znanstveni skupovi na temu kajkavštine, folklorne manifestacije KUD-ova, prezentacije narodnih nošnji, izložbe, radionice za djecu…

– U Tjednu kajkavske kulture Krapina 2023. predstavit će se zavičajna kulturna baština, a posebno se ponosimo Festivalom kajkavskih popevki koji se ove godine održava 58. put. Festival je dao veliki broj nezaboravnih skladbi, koje su neodvojivi i neosporni dio hrvatske glazbene i kulturne baštine, a na njegovoj sceni afirmirala su se i profilirala brojna autorska i izvođačka imena – poručuju iz Grada Krapine.

U Gradu su ponosni što iz godine u godinu ovu manifestaciju obogaćuju dodatnim sadržajima.

– Ove godine imamo i Plac suvenira i festivalskih delicija te Etno kućicu i festivalsku slušaonicu, a tu su i Dani krapinskog sporta te Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljanje gospodarstvenika i obrtnika Hrvatskog zagorja i šire. Posebna je zanimljivost izložba Structia, instalacija poduzetnika iz naše županije, izložba industrijskih instalacija – najavljuju iz Grada.

Ovogodišnji 58. Tjedan kajkavske kulture počinje u subotu, 2. rujna u 19.30 otvorenjem popularnog Vinskog placa kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, koji će biti otvoren svakodnevno tijekom cijelog trajanja Tjedna. Bogat program nastavlja se u nedjelju, 3. rujna kada će se na Trgu Ljudevita Gaja u 17 sati manifestacija službeno otvoriti.

Za ljubitelje rocka i popa ispred Festivalske dvorane u četvrtak, 7. rujna nastupa Gentlemen’s Club, a The Sway band u petak 8. i subotu 9. rujna. Najveće glazbene poslastice rezervirane su za glavni gradski Trg Ljudevita Gaja kojim će suvereno vladati naše najveće glazbene zvijezde, 7. rujna Maja Šuput, 8. rujna Petar Grašo i 9. rujna Psihomodo pop.

– Tjedan kajkavske kulture Krapina 2023. nudi uistinu ponešto za svakoga, zato početak rujna rezervirajte za Krapinu i dobro nam došel prijatel – pozivaju iz Krapine.