Digitalizacija i robotizacija, održivi razvoj i radna snaga izazovi su gospodarstva u Varaždinskoj županiji.

Njihovo gospodarstvo nosi industrija, kako prije 30 godina, tako i danas. Istaknuto je to na panel raspravi ’30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji’. Događanje je organizirano povodom 30. obljetnice ponovnog osnivanja Županije i Dana Županije, a okupilo je brojne gospodarstvenike i poduzetnike.

Nezaposlenost samo tri posto

U Varaždinskoj županiji danas posluje 4673 trgovačka društva i 3517 obrta, a uz njih je i 7589 OPG-ova. Ukupno je to 15.779 pravnih subjekata.

– Možemo reći da se svaki deseti stanovnik Varaždinske županije bavi nekim poduzetništvom, što je impresivan broj. Treće smo najrazvijenije gospodarstvo u Hrvatskoj, a imamo najmanju nezaposlenost od samo tri posto, odnosno 69.067 radnih mjesta. Trenutno je na našem području 5045 stranih radnika iz trećih država. Izazovi pred nama su digitalizacija i robotizacija, održivi razvoj i zaštita okoliša te radna snaga. Ta tri područja su top teme, ne samo kod nas nego i u Europskoj uniji te drugim dijelovima svijeta – rekao je župan Anđelko Stričak.Svaki drugi euro u Varaždinskoj županiji dolazi od industrije, pa sve mjere koje se poduzimaju u industriji imaju dalekosežne posljedice, istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić.

– U strukturi ukupnih prihoda, industrija, trgovina, građevinarstvo i poljoprivreda nose gotovo četiri petine svih prihoda. Svakako su tu potencijali za razvoj drugih djelatnosti, primjerice turizma, no gledajući po svim kategorijama, to su male brojke. Tako da je težište svih akcija koje podržavamo jačanje mjera koje bi poticale digitalnu transformaciju u industriji. Cijelo društvo prolazi kroz intenzivnu digitalnu transformaciju, a pandan u industriji je tzv. industrija 4.0, u što tvrtke ulažu značajna sredstva. U prilog tome ide i školstvo Varaždinske županije kao jedno od najboljih u državi, koje vrlo dobro reagira na potrebe gospodarstva i razvojno je usmjereno. Gledajući kratkoročno, s obzirom na recesiju u Njemačkoj i sjevernoj Europi, bit će teškoća, ali sam optimist što se tiče srednjoročnog razvoja jer postoje kockice koje će, kad se poslože, činiti gospodarstvo još stabilnijim – istaknuo je predsjednik HGK-a Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić.

Nedostatak radne snage

Trenutno u Varaždinskoj županiji posluje oko 3500 obrta, što je manje nego prije 30 godina, ali dok su tada obrti bili pretežno orijentirani na građevinu, danas se taj trend promijenio i bave se s daleko više usluga.

– Nedostatak radne snage danas je jedno od ključnih pitanja u obrtništvu, a s njim se suočavamo nakon što nas je zadesila pandemija, a potom promjena valute. Obrtnici su u pravilu manji poslovni subjekti, manje obiteljske tvrtke koje se iznimno trude. Obrtnička komora se sa strukovnim školama posebno angažirala na poticanju djece na upis obrtničkih zanimanja, za koja želimo da ponovno budu ‘in’ – naveo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković.

Kad su u pitanju strani radnici, nužan je balansirani pristup, istaknuo je Dragutin Gložinić.

– Treba biti jako oprezan da ne bi ispalo da se veće pogodnosti daju stranim radnicima nego domaćima. Potreban je balansirani pristup jer posljedice nisu samo ekonomske nego i socijalne – naveo je Gložinić.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Varaždin Branka Šaško iznijela je analizu stanja nezaposlenosti u razdoblju od 1993. do 2023.

– Bez gospodarstva nema zapošljavanja i dobrih trendova. Gledamo li posljednjih 30 godina, vidimo da broj nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji Zavoda prati upravo gospodarska kretanja. Tako je 2002. godine, kad je bila gospodarska kriza, broj nezaposlenih bio najveći, bilo ih je više od 12.000 u evidenciji Zavoda. Potom je gospodarstvo počelo rasti sve do 2008. godine, nakon čega opet imamo uzlazni trend nezaposlenosti i 2013. godine više od 11.000 nezaposlenih. Međutim, nakon toga raste gospodarstvo i bilježimo neprestani pad broja nezaposlenih osoba. I dok je 2002. godine stopa nezaposlenosti bila 18,2 posto, danas prosječna stopa nezaposlenosti iznosi 3,2 posto, a istovremeno u Varaždinskoj županiji imamo više od 69.000 zaposlenih – navela je Branka Šaško.