Novo vrijeme, novi hod u došašće. Budimo graditelji, a ne rušitelji. Budimo spremni i obnovimo svoja srca da budemo bolji ljudi, da budemo nositelji radosti, mira i ljubavi za svakog čovjeka

Ovo je poruka ohrabrenja župnika vlč. Marijana Culjaka vjernicima Župe sv. Jelene Križarice Zabok.

‘Dođi, gospodine Isuse’

Posebno vrijeme došašća ili iščekivanja rođenja Gospodinova i nas sve je ove godine stavilo u poseban položaj. Kao što su starozavjetni pravednici vapili ‘O da razdereš nebesa i siđeš’ i mi svi tako posebno pritisnuti opasnostima korona virusa uzdišemo i molimo: ‘Dođi, gospodine Isuse!’.

Upaljena prva svijeća ispred Crkve sv. Jelene Križarice u Zaboku

Priprave za Božić, našu najljepšu svetkovinu, ove su godine stavljene na veliku kušnju. Puno toga, na što smo desetljećima navikli, sada je onemogućeno. Prije svega, mise zornice koje su uvijek bile najposjećenije, stavljene su u brojčana ograničenja, velike ispovijedi također, pohod svećenika i blagoslov obitelji isto je tako ograničen raznim okvirima. Sve nas to upućuje na jedno dublje proživljavanje otajstva rođenja Sina Božjega i okretanje svojoj nutrini vjere i obiteljskog zajedništva.

Božja kušnja

Možda je to i Božja kušnja da Božić ne svedemo samo na vanjske dekoracije, potrošačku groznicu i blještavilo koje ubrzo potamni. Prvi se Božić dogodio u tišini betlehemske pećine, uz potpuni izostanak bilo kakvih vanjskih manifestacija. Doživjeli su ga skromni i Bogu odani Josip i Marija uz nekoliko siromašnih pastira. Zato je on i postao trajni odjek za sva vremena i vjekove. Jer ono što se događa u srcu vjernika jest istinsko rođenje Boga za čovjeka i uzdizanje čovjeka do nebeskih visina.

Jutrošnja misa zornica i upaljena prva svijeća postilica koja simbolizira nadu i iščekivanje

I nama svećenicima veoma je teško u ovim uvjetima davati bilo kakve poruke ili odredbe. I mi podliježemo svim prirodnim zakonitostima zaraze, bolesti i smrti. No to nas ne obeshrabruje jer čvrsto vjerujemo u Isusovo obećanje: ‘Domovina je naša na nebesima’.