U Gradsku galeriju Zabok dolazi nova izložba. Akademski slikar Željko Kropf predstavit će svoje radove iz ciklusa ‘Nedovršena priča’.

Kroz dva stvaralačka ciklusa Željko Kropf predstavlja se ranijim figurativnijim inspiriranim literarnim i simboličnim elementima te novijim apstraktnim s razigranim i melodioznim ritmom obojenih ploha, opisuje Darko Bubanko, akademski slikar i učitelj u Waldorfskoj školi u Zagrebu.

Lik demonske podozrivosti

U oba ciklusa prepoznatljiv je likovni rukopis svojstven autoru po čvrstom pastoznom tretmanu površine zgusnute titrave teksture, plošnosti živih boja razigranih kontrastima i stilizacijom geometriziranih nizova.

– U figurativnom ciklusu nalazimo simbolizam sažet kontrastima čistoće bijelih labudova uz glavu crne mačke. Lik užasnut strahom u odnosu prema osmijehu djevojke u plavoj haljini i s ružom u ruci, crno naspram plave vedrine haljine… Nižu se prizori reminiscencije sjećanja, vapaj pruženih ruku, inverzni odnosi, krik, dječja lica u svjetlu, križevi, tama. Prodorne sovine oči, naznačeni prizori u zamahu njenih krila, lica djevojaka, zagonetni predmeti u interijeru. Istom simbolikom nižu se prizori Nedovršene priče: usmjeren djevojčin pogled, odlučnost uz lik demonske podozrivosti slijedi prizor uzleta golubice u svjetlo i lakoću… – piše Bubanko o ‘Nedovršenoj priči’.

Željko Kropf rođen je 1957. u Zagrebu. Diplomirao je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Nastavnik je Likovne kulture u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Kao mentor više je puta dobivao državna priznanja i nagrade. Izlagao je na 14 samostalnih i više od 50 skupnih izložbi. Dobitnik je nagrade 9. Zagorskog likovnog salona u Krapini.

Otvorenje izložbe je u utorak, 14. lipnja u 18 sati. Izložba se može razgledati do 15. srpnja.