Gradska galerija Zabok Noć muzeja već 8. godinu organizira u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću.

Ovogodišnja tema je Muzeji su važni. Osim izložbe Tradicijskih igara i igračaka u likovnom stvaralaštvu djece i mladih, Pučko otvoreno učilište i Gradska galerija Zabok u programu Noći muzeja nude i likovnu radionicu Optička igra te panel diskusiju ‘Škola i muzeji (galerije) – sukreatori u procesu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine u kontekstu razvoja kulturno – kreativnih industrija i gospodarskog napretka regije’.

Očuvanje baštine za budućnost

Posljednjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju moć, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u. Tako nova definicija muzeja, objavljena uz Međunarodni dan muzeja 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

– Cilj projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko – zagorske županije s gostujućim školama iz drugih dijelova Hrvatske, koje će s radovima učenika Šudiga Zabok biti prikazano na reprezentativnoj izložbi. Zadatak projekta je i umrežavanje županijskih škola u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanje u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti – naglašavaju u Galeriji Zabok.

Izložba će pružit jedinstveni uvid u kreativnost i vizualno stvaralaštvo mladih. Cjelokupni projekt je platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti te poticaj za buduću suradnju među nastavnicima u ovom području.

– Učenici izlagači pod vodstvom mentora imati će jedinstvenu priliku izložiti svoje radove u reprezentativnom galerijskom prostoru te razmjenjivati iskustva i ideje s ostalim sudionicima izložbe. Digitalni katalog učeničkih radova i njegova dostupnost na internetu primjer je komunikacijskog kanala između učenika, mentora i publike – najavljuju iz Gradske galerije Zabok.

Sve sve odigrava 27. siječnja od 11 sati kada započinje likovna radionica, u 13 je otvorenje izložbe, a u 14 sati započinje panel diskusija.