Suvenir nadahnut igračkama bila je tema 15. Trijenala zagorskog suvenira. Ovogodišnje kreacije donijele su moderne verzije igračaka, ali sačuvale tradiciju i prepoznatljivost Zagorja

To je i cilj trijenala, potaknuti proizvođače suvenira na nove kreacije i nove izvedbena rješenja, a da se pritom koriste tradicijski elementi.

I najmlađi čuvaju tradiciju

– Muzeji Hrvatskog zagorja već gotovo 30 godina surađuju s brojnim proizvođačima suvenira čije proizvode prodaju u suvenirnicama u našim muzejima koje svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja – naglasila je Nadica Jagarčec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja koje je i organizator ovog projekta.

1. nagrada 15. trijenala zagorskog suvenira pripala je Ivani Šuštić i Lovri Fijanu za 3D magnete i prikaz izrade leptira

Izložba novih zagorskih suvenira postavljena je u u Galeriji dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna. Na otvorenju izložbe dodijeljene su nagrade i priznanja autorima najuspješnijih radova.

2. nagradu odnijela je Učenička zadruga Matije Gupca a magnet kokot, torbicu, fertun za lutke i sapune inspirirane igračkama

– Osobito me veseli da su se među sudionicima sa svojim radovima našli i najmlađi, osnovnoškolci iz Gornje i Donje Stubice. Raduje me i što imamo jednu tradicijsku igračku napravljenu od reciklirane ambalaže – rekla je Jagarčec.

3. nagrada otišla je u Ozalj Keramici Nova za Čovječe ne ljuti se

Na natječaj se prijavilo 26 sudionika s jednim ili više radova. Prvu nagradu dobili su Ivana Šuštić i Lovro Fijan za 3D magnete i prikaz izrade leptira. Drugu nagradu dobila je Učenička zadruga Matije Gupca iz gornjostubičke Osnovne škole za magnet kokot, torbicu, fertun za lutke i sapune inspirirane igračkama. Treću je nagradu osvojila Keramika Nova iz Ozlja za Čovječe ne ljuti se.