Ova se nedjelja, zbog svoga navještaja radosti, zove ‘Nedjelja radujte se’. Treća je nedjelja došašća

Treću su svijeću upalili i na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini. Zbog aktualnih epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze, upalili su je bez prisustva građana i bez uobičajenog blagdanskog programa.

Prilikom paljenja treće svijeće gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio je da ove godine došašće obilježavamo na način na koji nismo navikli.

– Bilo nam je važno da ipak dostojanstveno zapalimo svijeće ovdje na središnjem gradskom trgu. Da ne bude to samo kratko stiskanje prekidača, nego da se pomolimo kako to dolikuje kršćanskoj tradiciji – rekao je gradonačelnik.

Molitvu je vodio fra Franjo Tomašević, gvardijan franjevačkog samostana.

– Poruka je jasna, mi nismo svjetlo, mi smo ti koji označavamo Isusa kojega slijedimo i svjedočimo svojim životom. Prekidač može dati svjetlo i ugasiti svjetlo. Budimo prekidači koji će dati svjetlo – poručio je fra Tomašević.

Ivan naviješta Židovima: Među vama stoji koga vi ne poznate. Crkva nam naviješta: Gospodin je blizu. Zaista je blizu u svojoj riječi kojom nas uči živjeti. Blizu je u svojim otajstvima kojima posvećuje naš kršćanski život. Blizu je u našoj ljubavi i dobroti kao i u ljubavi i dobroti naših bližnjih po kojoj nam ovaj život usprkos svim neprilikama bar na momente postaje radostan. Isus sam sebe proglašava pomazanikom koji donosi radost: zauzima se za oslobođenje zarobljenika i zatvorenika, zauzima se za siromašne, zauzima se za sve koji su slomljena srca.