U petak 9. travnja u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvara se Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika

Prva izložba našeg karikaturista bila je u Muzeju Mimara u Zagrebu u rujnu 2019. Nakon toga je Nik s karikaturama krenuo na putovanje, no pandemija i zatvaranja dopustila su mu dosad samo dvije putujuće izložbe, u Galeriji ‘Pet kula’ u Motovunu i u Domu kulture Nova Gradiška.

Kroničar hrvatske gluposti

Došlo je vrijeme da izložba napokon nastavi svoje putovanje i posjeti Prelog.

Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za 24sata. Arhiva Nika Titanika broji oko 12.000 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i u cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe.

‘Humor je ozbiljan posao’

‘Komedija, humor, satira, ironija, karikatura… sve što u sebi sadrži duhovitost često je kroz povijest degradirano kao manje vrijedno. No, ponekad je puno teže osmisliti ingeniozno, lucidno i pronicljivo duhovito djelo, negoli tragediju ili dramu koja će kod ljudi izazvati tugu i empatiju. Navesti pojedinca da kroz humor percipira ozbiljnost situacije, društva, zemlje i svijeta u kojem živimo, te počne razmišljati i djelovati, velik je izazov koji ne može svatko svladati’, piše kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

‘Humor je ozbiljan posao’, izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je ‘najbistriji izraz čuvstva istine’, ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom.

Na otvorenje izložbe u Prelog dolazi i autor karikatura Nik Titanik s kustosicom izložbe Sonjom Švec Španjol

– Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme – zaključuje Švec Španjol.

Izložba u Prelogu moći će se pogledati do 9. svibnja nakon čega seli u Muzej Moslavine u Kutini. I u Prelogu ćete moći kupiti Nikov prvi strip ‘1573.’.