Tjedan kajkavske kulture u Krapini u srijedu je obogatio Recital kajkavske poezije.

Na natječaja je pristiglo 200-injak poetskih radova. Prosudbeno povjerenstvo, prof. Marija Lamot, Dragica Ferjanić i Radovan Novina, odabralo je njih 72. Na Recitalu je izvedeno 38 uradaka u interpretaciji Biserke Ipše, Marije Krpan, Ronalda Žlabura, Deje Presečki, Martina Grđana, Kristijana Potočkog, Denisa Bosaka i Matije Čikira.

Duboki trag kajkavštine

U ime Grada Krapine, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović istaknuo je da veliki značaj Recitala kajkavske poezije pokazuje njegova duga tradicija.

– Nas posebno raduje što se već dugi niz godina održava ovaj recital koji je počeo sredinom 60-ih godina, a može se vezati uz početke Krapinskog festivala. Raduje nas što dolaze eminentni dramski umjetnici koji su interpretatori, a autori su iz svih dijelova kajkavskog govornog područja. To je dosta bitno radi očuvanja naše kulture, jezika i književnosti, ne samo za ovaj dio Zagorja već i za cijelu našu domovinu – kazao je Gregurović.

Županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smilčić Slovenec istaknula je da Krapinsko – zagorska županija nastoji što više podupirati stvaralaštvo djece i odraslih

– Želja nam je da se naš kaj njeguje, osobito kroz ovakve manifestacije i društva koja nam daju prostora za razmišljanje, a budućim generacijama predstavljaju duboki trag kajkavštine. Ovakve nas manifestacije svakako uče i o važnosti čuvanja, govorenja i življenja kaja – poručila je Smilčić Slovenec.

‘Čuvajte kaj i ne dajte ga’

Na natječaj su pristigli radovi iz cijelog kajkavskog govornog područja, od Gorskog kotara do Podravine. U svim se radovima očituje bogatstvo kajkavskog jezika.

– Iz godine u godinu dokazujemo da je stara izreka ‘svaki zaseok ima svoj govor’ zaista točna – naglasio je Damir Novina i dodao kako je Recital kajkavske poezije recentan primjerak kajkavskog suvremenog stvaralaštva kada je u pitanju poezija.

Glumica Biserka Ipša, dugogodišnja interpretatorica na Kajkavskom recitalu, rado tumači poeziju.

– Ne daj bože da kajkavski govor i ova manifestacija padnu u zaborav. Izvela sam pet prekrasnih pjesama i ne znam koja mi je draža i ljepša. Čuvajte to, ne dajte to i proširite to, nek’ toga bude što više. Naš kajkavski je blago ogromno – komentirala je Biserka Ipša.

Program Tjedna kajkavske kulture obogaćen je i Zagorskim gospodarskim zborom u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, koji će biti otvoren od četvrtka do subote od 10 do 22 sata.

Veseli četvrtak

Festivalsko popodne u četvrtak obilježit će Dječji dan, s početkom u 16 sati, koji će kroz radionice i igraonice onim najmlađima pružiti veselje i zabavu u Parku Matice hrvatske, a od 17 sati u Gradskoj knjižnici Krapina.

U 19 sati otvara se 36. dječji festival ‘Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu’, Mali kaj 2021. Na Vinskom placu, kod Osnovne škole Ljudevit Gaj od 19 sati za dobru glazbenu atmosferu pobrinut će se Podvinčani, a na Trgu Ljudevita Gaja grupa La Gef, nakon koje pozornicu zauzima grupa Vigor.

Večer će završiti ispred Festivalske dvorane koncertom grupe Trnje.