Manifestacija Tjedan kajkavske kulture dobila je novi suvenir, festivalski štrukelj.

Projekt su zajednički odradili učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO) Zabok te Srednje škole Pregrada. Inspiriran je Krapinskim festivalom te tradicijom i baštinom zagorskog kraja.

Oda zagorskom štruklju

Ovaj gastro suvenir uključuje jednu od najpoznatijih zagorskih delicija, zagorski štrukelj i glinenu posudu s otisnutim logom u koji se štrukelj pakira. Magdalena Škreblin iz Zaboka autorica je odabranog dizajna zdjelice za štruklje.

– Zadatak je bio dizajnirati zdjelicu za štruklje. U našem razredu svatko je dizajnirao zdjelicu, a moj dizajn je bio izabran – ponosna je Magdalena, učenica Šudiga.

Pod mentorstvom prof. Mirjane Drempetić Hanžić zlatne ruke Šudigovki, Magdalene, Maje Tomašković i Petre Novalije, u vrijeme ljetnih praznika radile su na projektnom zadatku. Sve je moralo biti spremno do otvorenja 56. Tjedna kajkavske kulture.

I bilo je. Posudice su izrađene, a štrukljima su ih napunili slastičari iz pregradske srednje škole. Zahvaljujući školarcima, Turistička zajednica grada Krapine i tradicionalna manifestacija dobili su novi krapinski suvenir.

Suvenir i brendiran

– Naši slastičari i kuhari ispekli su više od 300 komada domaćih zagorskih finih štruklji od heljde, ali i od sira i vrhnja. Posluženi su u gastro posudice i podijeljeni na otvorenju Tjedna kajkavske kulture – istaknula je Valerija Hržica iz Srednje škole Pregrada.

Magdalena Škreblin iz zabočkog Šudiga autorica je odabranog dizajna zdjelice za festivalski štrukelj

Projekt Festivalski štrukelj podržali su Ministarstvo turizma i Turistička zajednica Krapine.

– Brendiranje je realizirano kroz logo, letke, brošure s receptima, promotivni video te glinene posude s utisnutim logom projekta u koje se festivalski štrukelj pakira, kao i samo pečenje štrukla, a koje su ujedno i suvenir. Osim što se radi o izuzetno ukusnim domaćim zagorskim štrukljima, vjerujemo da će ove glinene posude, u koje su štrukli upakirani, postati novi prepoznatljivi suvenir Tjedna kajkavske kulture – komentirala je Nedeljka Vodolšak, predsjednica Turističke zajednice grada Krapine.