Jedna od najpopularnijih manifestacija u Hrvatskoj, Seljačka buna, ove godine u simboličnom izdanju prikazuje se online

Tradicionalno Puntanje kmetov i Napad na Tahijev grad obilježava se 13. godinu zaredom. Ove godine, zbog epidemiološke situacije bez publike je u subotu uprizoreno Puntanje kmetov god Gupčeve lipe. Napad na Tahyjev grad možete pratiti online, uživo na linku Buna traje. Početak je u 14 sati.

(Foto: Facebook/Družba vitezova Zlatnog kaleža)

Matija Gubec ostao je najveći hrvatski narodni junak. Družba vitezova Zlatnog kaleža uprizoruje Seljačku bunu, bitku kod Stubice.

Dizanje seljaka na ustanak

Seljačku bunu, zbog povećanja poreza, terora, zlostavljanja žena, maltertiranja kmetova koji su i umirali od gladi, iz Donje Stubice poveo je vođa seljaka Matija Gubec. Sa svojim najbližim suradnicima Ilijom Gregorićem, Andrijom Pasancem, Nikolom Pozepcom i Vinkom Lepoićem digao je seljake na ustanak. No feudalna je vojska slomila bunu. Zbog otpora seljaka plaćenicima Franje Tahyja, Hrvatski sabor je seljake proglasio izdajicama domovine.

(Foto: Facebook/Družba vitezova Zlatnog kaleža)

Nakon bitke, seljake su mučili i ubijali na najokrutniji način. Kao primjer ostalima, mnoge su vješali po drvećima, kao što je zabilježio povjesničar Nikola Istvanffy. Matiju Gupca su zarobili, odveli u Zagreb i okrutno smaknuli na Markovu trgu 15. veljače 1573.