Dva prepoznatljiva kolača, Samoborska kremšnita i Rudarska greblica, postala su zaštićeni europski brend

Kolaču Rudarska greblica odobrena je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i to na europskoj razini. Samoborska kremšnita je, pak, od sada i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend, objavio je Grad Samobor.

Zaštićena receptura

Rudarska greblica je tako postala 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. Priprema kolača Rudarska greblica još je 2007. proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom kada je Ministarstvo kulture proces pripreme Rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine.

Pekarnica Nikl jedini je certificirani proizvođač Rudarske greblice. Možete je probati u Rudama i Samoboru, a u Zagrebu u specijaliziranim prodavaonicama zdravom i domaćom hranom (Foto: Grad Samobor)

Zaštićena receptura je javna i dostupna svima, no kažu da samo Rudari i Rudarice znaju napraviti pravu greblicu. Tajna je u posebnim umješnostima potrebnim za izradu toga kolača. Riječ je o slanom kolaču nadjevenim sa sirom ili sirom s dodacima kao što su orah, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive ili špinata.

Kraljica svih kolača, tako se tepa Samoborskoj kremšniti (Photo:Danijel Berković/PIXSELL)

Samoborska kremšnita je pak najpopularnija lokalna slastica. Na nju u Samobor dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Originalan recept osmislio je 1920-ih godina slastičar Đuro Lukačić. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer, originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koje su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra.