Ciklus Pejzaži Domagoja Barića je poziv da se vratimo na početak i ogledamo u prirodi kako bismo vidjeli svoj pravi odraz.

Tim je riječima Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe, opisala radove akademskog slikara iz Rijeke koji će se u Galeriji ZILIK u Karlovcu predstaviti s 15-ak radova različitih formata nastalih od 2008. godine do danas.

Naš pravi odraz je u prirodi

Samostalna izložba Pejzaži otvara se u četvrtak, 18. svibnja u 19 sati na Međunarodni dan muzeja. Ujedno je to i posljednja ZILIK izložba prije ljetne stanke. Barićeva djela povezuje motiv prirode kao iskonskog čovjekovog okruženja. Izmjenjuju se planinski, šumski, poljski i riječni pejzaži prikazani kroz različita godišnja doba i u različito doba dana. U tradicionalnoj tehnici ulja na platnu Domagoj Barić interpretira relevantnost i snažne učinke koje priroda ostavlja na pojedinca.

Livada, ulje

– Domagoj Barić lišava vlastiti ciklus bilo kakvog autorskog koncepta koji bi bio preduvjet za shvaćanje njegovog rada. Procesom slikanja autor u sebi pronalazi urođenu povezanost s prirodom te izlaganjem nastalih djela nastoji to isto pobuditi u promatraču. Pogled na velebni kanjon, beskonačno zelenilo livade i neograničena prostranstva koja upijamo s vrha planine vraćaju nas u ono vrijeme kada su priroda i čovjek bili jednaki, u vrijeme prije negoli je čovjek preuzeo primat posve nesvjestan dalekosežnih i često nepovratnih posljedica svojih postupaka. Ciklus Pejzaži je poziv da se vratimo na početak i ogledamo u prirodi kako bi vidjeli svoj pravi odraz – napisala je u predgovoru Sonja Švec Španjol.

Kljenovi, ulje

Domagoj Barić rođen je 1988. u Rijeci, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost. Školovanje je nastavio na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo. Diplomirao je 2012. godine u klasi prof. Zoltana Novaka, čime je stekao titulu magistar slikarstva. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci je od 2014. do 2016. godine radio kao vanjski suradnik. Sudjelovao je u oslikavanju ashrama Shree Peetha Nilaya. Član je HDLU Rijeka te je tijekom godina sudjelovao u nizu skupnih i samostalnih izložbi.

Izložba u Galeriji ZILIK moći će se razgledati do 1. lipnja.