Tradicionalnim Božićnim koncertom Ansambla narodnih pjesama i plesova LADO nastavljena je višedesetljetna tradicija najljepše glazbene uvertire u božićne dane.

Ove je godine LADO u Varaždinsku katedralu stigao s programom Radujmo se i pivajmo, objedinivši pučke popijevke iz Slavonije, Baranje i Bačke u obradi Krešimira Seletkovića. Umjetnicima LADA pridružila su se i dvojica renomiranih hrvatskih glazbenika, Pavao Mašić i Vedran Kocelj.

Energično i nadahnuto

Repertoar hrvatskih pučkih božićnih pjesama zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro. Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegova očuvanja i nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture.

– Izvedbe Ansambla LADO energične su i nadahnute, na ovim božićnim koncertima naglašene i obogaćene zvucima trube i orgulja. Nema ljepšeg načina čestitati Božić nego hrvatskim božićnim pjesmama – istaknuli su u LADU, koji je svojom mini božićnom turnejom posjetio i Varaždin.

– Božićni koncert u Varaždinu tradicija je koju s veseljem njegujemo, jer vidimo koliko se LADO i varaždinska kulturna publika vole već desetljećima. Njegujemo time i hrvatsku tradiciju, a ljepšeg mjesta od varaždinske Katedrale za ovaj koncert uistinu nema – istaknuo je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, u čijoj organizaciji LADO svake godine uoči Božića stiže u Varaždin.

Brojna okupljena publika dugotrajnim je pljeskom nagradila umjetnike Ansambla iz kojeg su poručili: ‘Vidimo se nagodinu u isto vrijeme u predivnom Varaždinu’.