Jubilarnim, petim gostovanjem u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini otvorena je izložba Likovne udruge Ama Artem iz Zagreba, Ukraden cvijet iz secesije.

Florealna ornamentika

Već tradicionalno, dolaskom proljeća Udruga gostuje u Krapini s novim radovima na zadanu temu. Ovogodišnja je cvijeće, odnosno osvrt na secesiju, stil u umjetnosti krajem 19. i početkom 20. stoljeća koji odražava želju i težnju prema novom, modernom, individualnom, umjetničkom izrazu.

Jedna od glavnih karakteristika toga stila bila je stilizirana florealna ornamentika. Upoznavanjem sa secesijskim stilom preko radova umjetnika, Klimta, Bukovca, Slave Raškaj, članovi Ama Artema naslikali su izdužene ženske likove odjevene u dugačke haljine, okružene cvijećem.

Ulje i akril na platnu

Tu su i portreti mladih i sretnih djevojaka i žena okruženih ornamentalnim motivima cvijeća. Radovima nastalim u tehnici ulja i akrila na platnu i akvarela predstavilo se se 17 članova udruge s 35 radova.

Na otvorenju je o izloženim radovima govorila likovna pedagoginja Vladimira Bošnjak, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

U glazbenom programu nastupila je mlada višestruko talentirana Nika Strok Underwood na klaviru i oduševila izvedbom Mozarta, Čajkovskog Chopena i Lisinskog.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja, a može se razgledati od ponedjeljka do petka od 7 – 15 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina.