Krapinsko-zagorska županija od 2017. do 2020. za program javnih potreba u kulturi izdvojila je 12,85 milijuna kuna

Župan Željko Kolar naglasio je da gotovo 13 milijuna kuna uloženih u kulturu nije trošak već ulaganje u očuvanje naše povijesti i tradicije, odnosno ulaganje u našu budućnost.

Knjižnična i izdavačka djelatnost

Uz realizaciju velikih projekata, od komunalne do prometne infrastrukture, obnove škola te ulaganja u obrazovanje, kao i svih drugih projekata čiji se iznosi svih ovih godina mjere na desetke ili čak stotine milijuna kuna, Krapinsko-zagorska županija niti u jednom trenutku nije stavila ulaganja u kulturu po strani.

– Kultura i tradicija, ulaganje i pomaganje kulturnih ustanova, za Krapinsko-zagorsku županiju jednako su važni kao i najveći projekti kojih je u protekle četiri godine bilo zaista mnogo. No, kultura i tradicija, odnosno čuvanje identiteta i običaja našeg Zagorja za nas su od velike važnosti. Stoga ne čudi iznos od gotovo 13 milijuna kuna koje smo u ovom mandatu uložili u kulturu – izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije.

3,27 milijuna kuna utrošeno je na 263 manifestacije, 89 projekata obnove kulturne baštine i 109 projekata izdavačke djelatnosti

Za knjižničnu djelatnost Županija je za pomoć u nabavi knjiga i opreme u narodnim knjižnicama, pomoć u radu županijske knjižnične matične službe te podršku za čuvanje i prezentaciju kajkavske građe osigurala 469 tisuća kuna.

Kada je riječ o izdavačkoj djelatnosti, odnosno pomoći za izdavanje onih djela koja pridonose upoznavanju županije ili pojedinih njenih dijelova, očuvanju baštine i njegovanju tradicije i izvorne kulture ovog kraja, Županija je izdvojila nešto više od milijun kuna.

Očuvanje tradicije

– Posebnu brigu za razvoj izdavačke djelatnosti od značaja za područje Hrvatskog zagorja, Županija je pokazala financiranjem postupne digitalizacije Enciklopedije Hrvatskog zagorja. Upravo smo na taj način pokazali koliko nam je stalo do očuvanja naše povijesti i tradicije – kazao je Kolar.

Za kulturno-umjetnički amaterizam osigurana su sredstva za Zajednicu amaterskih kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije, koja okuplja udruge iz područja kulturno–umjetničkog amaterizma.

Od 2017. do 2020. za program javnih potreba u kulturi izdvojeno je 12,85 milijuna kuna

– Kroz Zajednicu organiziraju se manifestacije kulturno-umjetničkog stvaralaštva, smotre folklora, dramskih amatera, dječjeg stvaralaštva, tamburaškog stvaralaštva, puhačkih orkestara kao dijela tradicije na području županije, nabavka narodnih nošnji, instrumenata i notnog materijala. Upravo je zadatak regionalne uprave i samouprave da podupire ovakav entuzijazam i ljubav prema svom kraju. I to smo kroz razne manifestacije i događaje pomogli sa 670 tisuća kuna – pojasnio je župan.

Manifestacije, dobar promotor

Uložena su sredstva i u manifestacije koje su odličan promotor Krapinsko-zagorske županije, ali i koje su jako dobro upotpunile turistički sadržaj. To su ‘Tjedan kajkavske kulture’ u Krapini, ‘Seljačka buna 1573.’, ‘Dani Ksavera Šandora Gjalskog’, Glumački festival, GFUK u Krapini te ‘Tabor film festival’.

– Sve ovo su vrhunske kulturno-turističke manifestacije. Ulaganje u njih višestruko se vraća i kroz turističku promidžbu. Ukoliko netko misli da su izdvojena sredstva od gotovo 1,7 milijuna kuna u te manifestacije trošak, u krivu je. To je ulaganje koje se višestruko vraća – naglasio je Kolar.

Manifestacija ‘Seljačka buna’ najposjećeniji je događaj u Hrvatskom zagorju (Foto: Facebook/Družba vitezova Zlatnog kaleža)

U okviru Zaštite i očuvanja kulturne baštine osiguravaju se sredstva za pomoć u obnovi i zaštiti spomenika kulture kroz pomoć vlasnicima ili upraviteljima kulturnih dobara. Županija osigurava sredstva za izgradnju i obnovu sakralnih objekata, sukladno mogućnostima te pomoći vlasnicima za čuvanje i prezentaciju zavičajnih zbirki.

– Izdvojena sredstva od 2017. do 2020. iznose 3,65 milijuna kuna i to su sredstva zahvaljujući kojima se naša povijest, bilo ona materijalna ili nematerijalna, čuva za naraštaje koji dolaze – pojasnio je prvi čovjek Krapinsko-zagorske županije.

263 manifestacije

Iz Programa od zajedničkog interesa za općine i gradove te županiju kao cjelinu, ulaže se i u ravnomjerni kulturni razvitak općina i gradova. Za tu je namjenu u četiri godine izdvojeno 3,33 milijuna kuna.

– Sredstva su iskorištena za pomoć za izgradnju Spomen kuće Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici. Županija je sudjelovala i u uređenju Hiže zagorskih štrukli u Radoboju te u uređenju Rodne kuće Janka Leskovara u Pregradi – kaže Kolar.

Uz to, za Znanstveno-edukacijski zabavni centar izdvojeno je dva milijuna kuna dok je u sklopu javnog poziva za predlaganje programa i projekata za Program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije od 2017. do 2020. godine izdvojeno ukupno 3,27 milijuna kuna za 263 manifestacije, 89 projekata obnove kulturne baštine i 109 projekata izdavačke djelatnosti.