Udruga Kućni kolektiv poziva umjetnike, izvođače, istraživače i autore da se prijave na Rezidencijalni program Kuće Klajn.

Na repertoaru su dvije rezidencije, ‘Život na granici: Strogo kontrolirana pruga’ od 12. do 18. rujna i ‘Augustinčić u pokretu’ od 12. do 18. listopada.

Istraživačka refleksija života na granici

Istraživačko – umjetnička rezidencija ‘Život na granici: Strogo kontrolirani vlakovi’ specifično je vezana uz prugu, koja više nema svoju funkciju, te željezničku infrastrukturu koja je danas samo podsjetnik na neka prošla vremena, a nalazi se u hrvatsko – slovenskom pograničnom području, koje je strogo kontrolirano trenutnim graničnim politikama, uključujući i bodljikavu žicu.

– Potreba za ovakvim programom proizašla je iz geografske pozicije Kuće Klajn, odnosno grada Klanjca koji se nalazi na granici Hrvatske i Slovenije. Prirodna granica između dvije države je rijeka Sutla uz koju je smještena i željeznička pruga. Nekadašnja ‘žila kucavica’ putničkog i teretnog prijevoza ovog dijela Hrvatske s redovnim radom prestala je krajem 90-ih. Od tada su kvaliteta i mogućnosti prometne povezanosti područja uz rijeku Sutlu s obje strane značajno oslabjele – pojašnjavaju iz Kućnog kolektiva, a polaznici ove rezidencije sudjelovat će i kreirati rad ili provesti istraživanje o ovoj temi iz prizme svog područja profesionalnog rada i interesa, uz podršku dramaturginje Nataše Antulov.

Dramaturginja Nataša Antulov vodit će umjetnike i istraživače kroz istraživačko – kreativni proces života na granici

Istraživačko – kreativni procesi bit će temelj za stvaranje radova i materijala koji će reflektirati život na granici: geografski, politički, prometni, društveni, gospodarski, kulturni i egzistencijalni.

– Materijali, djela i ideje bit će korištene za daljnji rad s tendencijom proširivanja i produbljivanja teme – poručuju iz Kolektiva.

Sudjelovanje uključuje boravak u Klanjcu, pokrivene troškove putovanja, smještaja i prehrane, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te produkcijsku podršku tijekom trajanja rezidencije.

Zainteresirani se mogu prijaviti mailom na adresu kucaklajn@gmail.com najkasnije do 15. kolovoza. Detaljne informacije o prijavama i programu dostupni su OVDJE.

Augustinčić inspirira

‘Augustinčić u pokretu’ plesna je rezidencija u čijem su fokusu pokret i ples, a polazišna točka je umjetnički opus kipara Antuna Augustinčića. Augustinčić je rodom iz Klanjca u čijem se središtu nalaze Galerija i Studio te sadrže kompletan materijal potreban za istraživački i stvaralački rad.

– Izvođači su pozvani da se, prvo kroz istraživački rad uz dramaturšku podršku dramaturginje Nikoline Rafaj te stručno vodstvo i mentorstvo kustosa Galerije, bave izvedbenim formama inspiriranim ne samo dinamikom Augustinčićevih skulptura, već i njegovim životom i cjelokupnim radom te ostavštinom, koja je jedna od centralnih kulturnih točaka grada Klanjca – pojašnjavaju iz Kuće Klajn.

Dramaturginja Nikolina Rafaj dat će podršku izvođačima koji će se baviti izvedbenim formama inspirirani Augustinčićem

Sudjelovanje uključuje boravak u Klanjcu, pokrivene troškove smještaja i prehrane, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te podršku tijekom trajanja rezidencije.

Zainteresirani se mogu prijaviti mailom na adresu kucaklajn@gmail.com najkasnije do 1. rujna. Detaljne informacije o prijavama i programu dostupni su OVDJE.